Канада и Србија, 75 година дипломатских односа

У Архиву Југославије у току је изложба "Београд - Отава од успостављања дипломатских односа до данас". Изложба уприличена поводом обележавања 75 година од успостављања дипломатских односа Канаде и Србије биће отворена до 10. октобра ове године.

Изложба говори о почецима и развоју дипломатских односа, отварању дипломатских мисија - посланстава, њиховом подизању на ранг амбасада, о дипломатама који су представљали и заступали две земље у Београду и Отави, о сусретима и разговорима високих државних званичника, посебно министара иностраних послова, о међудржавним билатералним уговорима.

На отварању изложбе Миладин Милошевић, в.д. директора Архива, истакао је да изложена архивска грађа указује на трајност и континуитет односа две земље, да је улога Архива као чувара драгоцене грађе овом изложбом истакнута и чињеницом да дипломатски односи две земље до сада нису били предмет научних истраживања.

Данило Пантовић, амбасадор, начелник Одељења за Северну и Јужну Америку у Министарству спољних послова Републике Србије, у свом излагању на отварању, задржао се на историјату односа Канаде и Србије, односно Југославије, илуструјући то бројним примерима.

Њ.Е. Филип Пинингтон, амбасадор Канаде захвалио се Министарству спољних послова Републике Србије и Архиву Југославије на реализацији изложбе и њиховој посвећености, нагласивши добре односе између две земље, позитивне привредне тенденције и инвестиције, као и подршку коју Влада Канаде пружа Влади Републике Србије у остваривању напретка у процесу европских интеграција.

Иван Тасовац, министар културе и информисања у Влади Републике Србије нагласио је да је изложба коју данас отварамо вишеструко значајна, с обзиром да се у њој срећу и прожимају и историја, и дипломатија, и политика, и социологија, и култура и многе друге области које су обликовале друштвене животе Србије и Канаде.

Тасовац је напоменуо је да су дипломатски односи Београда и Отаве ове године ушли у 75-у годину постојања, с обзиром да је толико прошло од доношења Указа о отварању Посланства Краљевине Југославије у Отави, и да је изложба посвећена управо том јубилеју. Према његовим речима, једна од кључних тачака у српско - канадским односима јесте чињеница да у Канади живи и ради једна од најбројнијих српских заједница у свету, која је дала велики допринос изградњи канадског друштва и стварању једне од најјачих светских економија.

Изложба садржи 180 докумената и фотографија и прати је тројезични, српско - енглески - француски каталог који су приредили Душан Јончић и Мирослава Медаковић.

Документи и фотографије приказани на изложби налазе се у фондовима и збиркама Архива Југославије, Дипломатског архива МСП и Музеја историје Југославије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару