Звуци Балкана на џез фестивалу у Лугану

Традиционални музички фестивал у Лугану (Lugano Estival Jazz), 38. по реду, ове године отворио је бенд „Balkan Lovers“ на чијем је челу Горан Стојадиновић Ранго. Фестивал траје од 1. до 9. јула, а учествују Јулијан Марли, најмлађи син Боба Марлија, Лиса Симоне, ћерка Нине Симоне, Бил Еванс, Денис Чемберс, Мајк Штерн, хор ”Neri per caso” и многи други.

Дугогодишња каријера Горана Стојадиновића ове године је крунисана позивом да са својим бендом "Balkan Lovers" отвори традиционални музички фестивал у Лугану (Лугано Естивал Јазз), 38. по реду.

„Сви моји су у музици" прича Горан. "Отац, брат, деда, бака је певала са Јаником Балашем, великим тамбурашем. Пут се сам наметнуо, али је потребно и много рада, о срећи да не причам. Ја сам се определио за хармонику."

"Неколико албума сам објавио у Србији, први 1993. године, на којем су била народна кола, која сам сам компоновао. На другом албуму је скоро све текстове написао Бора Ђорђевић, а и цела Чорба је свирала на том албуму. Свирао је и Јован Маљоковић. Легенде су певали пратеће вокале. Успех загарантован, али... Објављен је 1999. године, бомбардовање Србије га је "појело". И буквално. Сви ЦД-ови су изгорели у згради ЦК-а. Две године касније излази албум Бонђорно, радили су га Жељко Јоксимовић и Леонтина."

"Са тог албума се издвојила песма Има десет дана, и те године сам добио награду Мелко за најпродаванији албум у конкуренцији нових издања" каже Ранго и наглашава да му је то била одскочна даска, јер после тога ради још два албума за брата Душана.

„На тим албумима сам сарађивао са Драганом Александрићем, човеком који у својој каријери потписује преко 300 хитова које су отпевали сви познати певачи са простора бивше Југославије. У то време са братом Душаном оснивам групу Le Durango, радим и албум за нашег оца, Ацу Ресавца, на којем гитару свира Драган Шањика" присећа се тог времена Горан и каже да је тад и одлучио да се врати у Швајцарску.

„У Швајцарској сам од 1991. до 1999., тада сам се вратио у Србију и 2007. одлучио да Швајцарској дам још једну шансу. По повратку формирамо групу Baby Lou and Balkan Lovers, која је "помирила" звукове Јужне Америке и Балкана. Доста смо свирали, између осталог и на стотом рођендану глумице Марјуће Медићи (Mariuccia Medici)), на фестивалима у Јужној Америци и Европи били смо представници швајцарске, тачније италијанског говорног подручја."

"Сарађивао сам са Марком Запом (Marco Zappa), најпознатијим кантаутором из Тићина, на његовом последњем албуму Una nuova forza."

"Пријавили смо се на фестивал у Лугану направивши микс два албума. Мој брат Душан је за ПГП-РТС објавио џез обраде традиционалне балканске музике Stories from the springs, а ја ауторско дело Shiny Gipsy Star, које изводим са Balkan Lovers-има."

"Спојили смо та два албума, послали на конкурс и прошли. Са нама свирају и Марко Марковић, син Бобана Марковића. Lovers-е, осим мене, чине и Перуанац, Швајцарац, певач је из Венецуеле" наглашава Горан Стојадиновић Ранго.

Lugano Estival Jazz траје од 1. до 9. јула, а учествују Јулијан Марли, најмлађи син Боба Марлија, Лиса Симоне, ћерка Нине Симоне, Бил Еванс, Денис Чемберс, Мајк Штерн, хор Neri per caso и многи други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару