Предраг Ракићевић емотивно о пејзажу

У Дому ваздухопловства Земун у току је изложба "Емотивно о пејзажу" академског сликара Предрага Ракићевића. „Ракићевић је вешт цртач и расни колориста, он осећа форму, пуноћу боје и дискрецију тона... Бавећи се сликом природе - Ракићевић допире до суштинске природе слике“ каже Сава Степанов о новом опусу овог уметника.

Још током раних постакадемијских дана средином деведесетих година прошлог века, академски сликар Предраг Ракићевић афирмисао се на тадашњој југословенској уметничкој сцени.

Излагао је на, тада одиста важним изложбама, попут ЈУ палете младих у Врбасу, Октобарског салона у Београду и другим.

Но, историјске прилике у тадашњој земљи обухваћеној епохалном кризом, утицале су на животни ток младог сликара.

Током 1999. године одлази у САД, а у Сан Франциску живи и ствара пуних дванаест година.

Добитник је више награда за стваралаштво од којих је, за сликара из Србије, посебно била значајна Награда УНИЦЕФ-а за антиратну тематику.

Из Сан Франциска се 2011. вратио и намах укључио у актуелна ликовна збивања.

У доба достигнуте стваралачке зрелости, определио се за сликање природе. Обраћајући се природи он не тежи препознавању и интерпретирању пејзажних предела, него настоји да виђене призоре света претвори у повод за своју (и посматрачеву) контемплацију - ликовну, поетску и филозофску, рекао је Сава Степанов, историчар уметности, отварајући изложбу у земунској галерији „Икар".

"Пред нама су слике које узбуђују нашу емоционалност, које „додирују" нашу душу, које покрећу племените мисли. У насловима Ракићевићевих слика, не без разлога, постоје појмови: узбуркано, импулсивно, лепршаво, радост, еруптивно, мисаоно, комуникативно, метаморфозно".

"Остварујући пуни естетски смисао слике уметник нас својим сликарством приводи сериозним филозофским реминисценцијама о естетици слике, о уметничкој етици, о моралности..." закључује Сава Степанов. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару