Видовданска академија у Бечу

У свечаној "Сали сусрета" у шестом бечком округу, 28. јуна, одржана је овогодишња Видовданска академија у Бечу, у организацији одбора Црквене општине Св.Саве и Српског просвјетног и културног Друштва "Просвјета Аустрија".

Овогодишњој Видовданској академији су поред свештенства и бројних гостију, присуствовали и амбасадор Републике Србије у Аустрији Перо Јанковић, војни аташеи Србије и Босне и Херцеговине, Горан Јеремић и Слободан Танасиловић, као и бројни припадници културног и друштвеног живота у Бечу, сазнајемо из Просвјете.

Академија је отворена наступом Мешовитог хора Црквене општине, а присутне је бираним речима поздравио владика аустријско-швајцарски Андреј који је и благословио скуп.

"Ситуација српског народа на Косову, друштвена, културна, политичка и национална је тешка, али свуда где има цркве наш народ остаје. Причу о Видовдану треба стално преносити са генерације на генерацију, да би се сећали како су наши преци сачували дух свога народа", нагласио је владика.

Свештеник Жељко Латиновић из Новог Сада је у својој видовданској беседи подвукао важност Видовданског завета са Србе и истакао потребу да том завету останемо верни.

Као и ранијих година у програму Видовданске академије учествовао је и Просвјетин мали хор, који је дирљиво отпевао сплет Косовских песама и добио велике аплаузе, а звезде вечери били су гости са Косова и Метохије, Косовски божури и Ивана и Јелена Жигон. Програм који су они извели побудио је много емоција међу присутнима и публика је њиховим наступом била искрено одушевљена.

После академије, организована је свечана вечера на којој је домаћин био владика Андреј, где су учесници и гости кроз дружење наставили да славе Видовдан. Владика је и ове године искрено похвалио ток и програм академије и топло захвалио организаторима на великом уложеном труду у припреми ове лепе манифестације.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару