Срби у Аустрији осудили изложбу о Степинцу у Европском парламенту

Осамнаест српских организација, удружења и клубова у Аустрији упутило је аустријским посланицима у Европском парламенту и аустријским медијима Саопштење за јавност поводом изложбе о Алојзију Степинцу у Европском парламенту.

У саопштењу се истиче да је веома неприкладно уступати простор у Европском парламенту једној контроверзној личности као што је Алојзије Степинац и да је Степинац, католички кардинал и надбискуп у фашистичкој Независној Држави Хрватској за време Другог светског рата, оптужен за близак однос са усташким режимом, који је одговоран за геноцид над стотинама хиљада Срба и десетине хиљада Јевреја и Рома.

Потписници овог саопштења се надају да се ради о пропусту и истичу да чињенице о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941-1945, већини Европљана, нажалост, нису познате.

"Ми бисмо зато предложили, да се у Европском парламенту организује изложба о овом питању или да се усвоји резолуција, као што је већ рађено неколико пута од стране Европског парламента у прошлости. Ни један геноцид не сме бити заборављен!", пише у саопштењу.

Потписници саопштења: Српска православна омладина Инзбрук - СПОЈИ, Словенска Унија, СКУД Никола Тесла Филах, Српско просветно и културно друштво Просвјета-Аустрија, Културно - уметничко друштво 25. мај Ватенс, Удружење Бечке поете, Културно-уметничко друштво Полет Вергл, Културно-спортски клуб Петар Кочић - Змијање Фиген, КСУД Братство Инзбрук, Заједница Срба Тирол, Савез Срба у Аустрији, Српски клуб Видовдан Линц, Заједница српских клубова у Горњој Аустрији, Српско културно-уметничко друштво Завичај Клагенфурт, Културно-уметничко друштво Острог Линц, Српско удружење Млава Линц, Српски клуб Босиљак Велс, Српски клуб Вук Караџић Штајер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару