Легат Карла Малдена

У Југословенској кинотеци је отворен легат Карла Малдена, "највећег и напознатијег холивудског Србина", изјавио је директор Кинотеке Југослав Пантелић који је захвалио породици што су уступили личне предмете глумца, међу којима и плакету са звездом са холивудске стазе славних личности.

Пантелић је истакао да се легат отвара на дан када је успостављена директна авио линија између Србије и Сједињених Држава.

Пантелић је захвалио и Ден Тани на ентузијазму, али и министру културе и информисања Србије Ивану Тасовцу без којих отварање легата не би било могуће.

Тасовац је нагласио да када год погледа неко од ремек-дела у којима је играо Карл Малден, или Младен Секуловић, неизбежна асоцијација му је снага воље.

Ако погледамо и живот и каријеру великог глумца, видећемо да је прошао пут од одрастања у емигрантској породици, напорног рада у челичани, преко успешне каријере на Бродвеју па све до Оскара и статуса једног од симбола "златног доба" Холивуда, рекао је Тасовац.

Тај његов пут, показује да је таленат без воље исто што и тркачки ауто без мотора - леп, али бескористан, рекао је Тасовац и напоменуо да је Малден често је истицао да је радохолик, да се не стиди ниједне од својих улога и да га то одржава у животу.

Оно што је Карла Малдена чинило још већим, јесте да никада није заборавио своје корене и што је увек и свуда са поносом истицао своје српско порекло, истакао је Тасовац.

Тасовац је нагласио и да му се чини да неке претходне генерације, укључујући и његову, нису свесне значаја и трага који је Карл Малден оставио на филму.

Ден Тана је истакао да је Малден цео живот провео као поносни Србин, уметник и није се бавио политиком. Пре месец и по дана сам успео да убедим његову супругу Мону и кћерке да неке од личних ствари Малдена уступе Кинотеци и ецо данас отварамо легат, рекао је Тана.

Емили Дорнер, унука Карла Малдена, рекла је да почаствована што је у Београду и да мисли да би њен деда био поносан што је у Србији.

Он је био поносан Србин и сваког августа бисмо имали српски пикник када нам је певао "Тамо далеко". Био је поносан и скроман човек, рекла је она.

Конференцији за новинаре у Кинотеци присуствовали су и Филип Давид, као и Горан Паскаљевић који је 1982. године радио филм "Сутон", једини филм који је Малден снимио у
југословенској копродукцији.

Међу изложеним личним предметима је и шешир који је носио у серији "Улице Сан Франциска" као чувени детектив Мајк Стоун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару