Наследство вредније од злата

Ових дана у Српским школама широм Италије, поводом успешног завршетка још једне школске године, организоване су припредбе и свечана уручења диплома и ђачких књижица.

Најмасовније је било у Арзињану, где је одржана завршна академија Српске допунске школе  Свети Сава из Вићенце. Окупило се скоро свих 250 ученика из осам наставних пунктова, а преко 70 ученика извело је пригодан програм у коме су представили бројној публици само делић онога што су све научили током школске године.

Имају и чиме да се диче, не само да су превазишли лекције матерњег-српског језика, већ су учили о географији, српској историји и општој култури. Велику пажњу њихове учитељице посвећују развоју креативности код ученика, па тако су организоване креативне радионице, Фестивал памети, учествовали су и постигли значајан успех на разним конкурсима, а најзначајнија је свакако награда ученицима ове школе на Витезовом пролећу. По први пут на овим просторима, имали су прилике да виде дечије позориште и присуствују књижевним вечерима. Ученицима Српске школе у Вићенци постали су и својевесни пример, јер су они главна тема једне од лекција у уџбенику енглеског језика Републике Српске, под називом Срце је тамо где ти је дом.

Одржавани су и часови веронауке и организована настава у природи и едукативне екскурзије. Уче се деца од малих ногу и хуманости, јер су и на овој свечаној академији прикупљена новчана средства за помоћ двојици њихових вршњака.

Крај школске 2015/2016. године, уз пригодан програм и поделу ђачких књижица и диплома, обележили су и ученици Српске допунске школе Јован Милетић у Трсту, која је организована у оквиру Српске православне црквене Општине Трст. Овом приликом, представници 105 ученика ове школе рецитовали су, певали и играли, а њиховој свечаности поводом успешног завршетка још једне школске године, поред предавача и родитеља, присуствовали су и званичници Српске заједнице и православне општине Трст, али и Конзул Републике Србије у Трсту, Драган Кићановић.

На свечаним скуповима, књижице подељене и ученицима Српске допунске школе у Брунику, месту покрајне Болзано у којој живи значајан број Српских држављана, али и у Удинама, где је ове године, захваљујући ентузијастима Српских удружења Никола Тесла и Слога Српске дијаспоре, почело са експерименталним радом образовања Српске деце матерњем језику, одељење од 24 ученика.

До сада је преко стотину, сада већ младих људи, добило Дипломе о завршеном основном образовању у Српским допунским школама у Италији, што је за њих наследство вредније и од самог злата. Не само да су научили свој матерњи језик и писмо, већ су дознали да су и припадници и носе гене, једног поносног и снажног народа, који је у вековним борбама и успесима доказао своју јединственост, али и изузетност сваке наше јединке понаособ, које постижу највеће успехе у разним областима широм света. Стицањем ових знања, скупа са оним које свакодневно добијају у редовним Италијанским школама, добили су једно далеко повољнију „ стартну позицију" у актуелном друштву у коме успех бележе само они најјачи, јаке личности и нових идеја.

Све то свакако не би се постигло без многобројних ентузијаста, родитеља и помагача, а на првом месту предавача у Српским допунским школама у Италији. Они званични, али и волонтери који помажу да се нове школе отворе су Оливера Абадић и Ивана Марјановић из Вићенце, Слађана Марковић и Татјана Дашић у Трсту, на подручју Милана српску децу матерњем језику учи Наташа Стојнић , а у Удинама, Влада Мартиновић.

Једна школска година само што је завршена, али се већ сада спроводе озбиљне припреме да се већ од наредне јесени, широм Италије отворе нова одељења Српских допунских школа, како на подручјима где оне већ успешно раде, али и на новим локацијама где српска дијаспора у Италији за то покаже потребу и интересовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару