Панел дискусија о "првој" и "другој" Србији

Панел дискусија поводом објављивања нове књиге Ане Расел-Омаљев "Подељеност: Дискурси о идентитету прве и друге Србије" одржана је 22. марта у Лајбрери клубу у Лондону.

Осим Ане Расел-Омаљев у раду панела и занимљивој дискусији учествовали су Ерик Горди, Јелена Обрадовић-Воник и Бранислав Радељић, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Наташа Кочиш из Српског сити клуба у Лондону.

Дебатовало се углавном о политичким конфронтацијама у Србији после 2000, супротстављеним схватањима идентитета, и схватању Европе и европских вредности у српској јавности.

Јелена Обрадовић-Воник са Универзитета Астон изјавила је да књига Ане Расел-Омаљев мења општеприхваћено мишљење да постоје само два могућа става у вези идентитета у Србији, националистички тј. назадан, и либерални тј. прогресиван. Такође је нагласила да је јако важно што је Ана Расел-Омаљев успела да избегне грешку многих академских истраживача у сфери међународних односа, а то је недовољно познавање локалних прилика у земљи о којој пишу.

Професор Ерик Горди са Универзитетског колеџа у Лондону сматра да је рад Ане Расел-Омаљев боље објаснио дебату у срцу "друге" Србије и њен настанак као опозиција доминантној "првој" Србији од свих до сада објављених радова на ту тему.

Бранислав Радељић са Универзитета источни Лондон је изјавио да би приступ Србије Европској Унији могао да се сматра за носиоца позивних промена који ће да ојача демократске институције. Такође је додао да би књига Ане Расел-Омаљев могла да буде релевантна и ван контекста Србије, на пример у земљама као што је Украјина.

Ана Расел-Омаљев је нагласила да било која анализа Србије на међународном нивоу мора да превазиђе просту анализу националних одлика и менталитета, и да се посвете анализи концепата као што су национализам, демократија и идентитет са становишта конструктивизма и дискурзивне анализе.

Панел дискусија је водила закључцима да је непходно да се формира прогресиван и позитиван наратив о Србији као и о европским вредностима како се земља буде приближавала уласку у Европску Унију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи