Представљена књига "Краљевска династија - Повратак кући породице Карађорђевић"

У препуном Делфи кафеу у СКЦ-у, 10. децембра, представљена је књига "Краљевска династија - Повратак кући породице Карађорђевић" Кристине Оксенберг Карађорђевић, ћерке кнегиње Јелисавете и унуке принцезе Олге и кнеза Павла.

О књизи су поред ауторке, говорили принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, Чедомир Антић, историчар, и Александар Јовановић, новинар, сазнајемо из издавачке куће Лагуна.

„У тешким временима, када поделе, ратови и грешке оптерете живот свима, веома је храбро сведочити о припадности једном народу, и вратити му се из туђине. Данас се Кристина Оксенберг, потомак Карађорђа, вратила своме народу. Одгајана у туђини, поново је открила свој народ и показала га свету. Наш заједнички предак, пре две стотине година, куповао је оружје и опремао српску војску да је поведе у устанак. Али Карађорђе је знао да каже да у Србији има довољно људи да је бране, али мало учених да државу воде у напредак. Наша Кристина није у Србију донела топ, она је дошла да Србији напише књигу. Кроз једну од највећих тема модерног света - идентитет и самооткривање - Кристина је нашој и страној публици открила и показала своју породицу и своју Србију. Свет за који вреди живети, радити и борити се. Кристина, иначе угледна књижевница, дошла је са новим духом и идејама за ново време. Захваљујем јој на томе. Препоручујем ову књигу Вашој пажњи и желим јој много успеха", рекао је принц Александар карађорђевић.

Чедомир Антић је истако да му је било задовољство да сарађује са Кристином.

„Ово је српска породица која је много времена провела у прогонству. У времену када се многи одричу српског идентитета, једна Американка је дошла у Србију да буде Српкиња. Ова књига је сентиментална повест једне нације испричана са америчког копна", рекао је Антић.

Кристина Оксенберг Карађорђевић је уживала радећи на књизи.

„Главни извор информација су ми била сећања моје породице. Научила сам много, чула сам много прича и на сваку причу коју сам чула била је нека која јој је била противречна, али упркос свему томе то је било очаравајуће, опчињујуће задовољство, поготово истраживање историје моје породице и надам се да ћу са тим и наставити", рекла је Кристина.

Кристина Оксенберг Карађорђевић (Christina Oxenberg) потомак је српске краљевске породице, чукун-чукунунука Карађорђа и ћерка принцезе Јелисавете Карађорђевић и афирмисана америчка списателкјица. У књизи Краљевска династија - Повратак кући породице Карађорђевић представља нам узбудљиву личну и породичну причу која садржи три сегмента: кратку повест породице чија судбина је била чврсто повезана са једним европским народом, али и повешћу нашег континента и уопште запада током протекла два столећа; српску историју виђену очима Американке која је одрасла далеко од земље свог порекла, а затим је, у зрелом добу, пасионирано проучавала; коначно, пред читаоцем је и прича о самооткривању. Трагајући за коренима, ауторка нуди преглед историје српске династије од Карађорђа до данашњих дана.

Књига садржи и фотографије из породичних албума које до сада нису никада објављиване.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи