Нови Сад и Марибор потписали споразум о сарадњи

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначелник Марибора др Андреј Фиштравец потписали су 10. децембра у новосадској свечаној сали Градске куће Споразум о пријатељству и сарадњи ова два града.

Тиме су, не само дали "ветар у леђа" будућим међусобним односима, већ су увеличали одржавање прве Конференције градова дунавског слива коју организују град Нови Сад и Канцеларија Владе Словеније за Словенце у дијаспори, на којој учествују и представници главног града Мађарске, Будимпеште.

Свечаном чину потписивања споразума пријатељства Марибора и Новог Сада присуствовали су и заменик градоначелника Будимпеште Балаж Сенецеј и министар за Словенце у дијаспори Горазд Жмавц.

Коментаришући Споразум пријатељства са Марибором, градоначелник Новог Сада Вучевић је рекао да је овај чин практично пресек вишегодишњих добрих односа два града и да Споразум дефинише жељу да постану градови-пријатељи тим пре јер се односи на све видове сарадње-привредне, политичке, економске, културне, спортске ...

„Посебно сам захвалан градоначелнику Марибора на јавно исказаној подршци Новом Саду за кандидатуру за Европску престоницу културе у 2021. години", истакао је Вучевић, подсетивши да је Марибор већ био Европска престоница културе и Европска престоница младих, што Нови Сад такође жели да буде.

Др Фиштравец је нагласио да без дружења и сарадње са другим градовима из других земаља нема просперитета. Он је подсетио да је Марибор у бившој Југославији био други по величини индустријски град и да сада овај град има одређених проблема и једину шансу за напредак види у сарадњи са другим градовима, истакавши пример сарадње са Краљевом, са којим је град побратим, или са Осијеком. Жупан др Фиштравец подвукао да се Споразум односи на сарадњу грађана, компанија и градских институција и да ће сигурно допринети обогаћивању већ успотављене добре сарадње два града.

Након потписивања Споразума пријатељства Новог Сада и Марибора настављен је радни део Конференције градова дунавског слива разговором  о комуналном сектору, образовању, заштити животне средине, саобраћају, култури, привреди и туризму, градова Будимпеште, Марибора и домаћина Новог Сада. Иначе, основни циљ скупа да окупи градоначелнике и представнике највећих градова дунавског слива и да, у форми дискусије и округлог стола послужи као платформа за размену најбољих пракси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи