Хуманитарни базар у Будимпешти

Хотел Интерконтинентал у Будимпешти је 29. новембра био домаћин једног интересантног догађаја. У питању је годишњи Добротворни базар супруга амбасадора који се, као и сваке године, одржава под покровитељством Аните Херцог, супруге мађарског председника Јаноша Адера. 

Традиционални базар организован је у виду штандова на којима су се својим националним производима, али и националном кухињом  представила бројна дипломатска представништва у Мађарској, њих око 40. Сви национални производи су се продавали по симболичним ценама а приход је намењен у хуманитарне сврхе: деци ометеној у развоју и образовању деце ромске националности, јавља за РТС Српски културни и документациони центар у Мађарској.

Светлана Дробац, супруга  амбасадора Србије у Мађарској се и ове године побринула да штанд Србије буде уређен у националном стилу, чиме је на достојан начин презентовала нашу земљу.

Поред српске заставе, везених пешкира и ћилима који су красили штанд Србије, у продаји се нашао и знатан број производа фирми из целе Србије. Посетиоце српског штанда дочекивале су две девојчице из српске школе Никола Тесла из Будимпеште које су у народној ношњи делиле традиционалну српску погачу.

Велику пажњу привукао је и наступ КУД Табан из Будимпеште који се представио сплетом српских игара и доживео овације.

„У име наше амбасаде желим да се захвалим свима који су помогли да се наша земља представи на најлепши начин на овом скупу, али и удружењу супруга амбасадора које нам је пружало искрену подршку. Такође и многим Србима из Мађарске који су свако на свој начин помогли да се достојно представимо, у првoм реду ученицама Српске школе Никола Тесла, КУД Табан, као и Милану Ђурићу који сваке године, у име наше амбасаде, поклања по једну своју слику за велику томболу чији приход иде у хуманитарне сврхе", закључила је госпођа Дробац.
 
На овом базару био је и кутак за децу, док су родитељи куповали производе и разне сувенире, малишани су уживали у ликовној радионици.

Како смо и видели на лицу места штанд Србије је био веома посећен, а посетили су га, између осталих,  Анита Херцог, супруга мађарског председника и Петер Сијарто, министар иностраних послова и спољне трговине Мађарске, заједно са супругом и сином.
 
Веома је био посећен и део где се дегустирала храна. Србија се у том делу базара представила традиционалним јелима као што су роштиљ, кајмак, ајвар и домаће лепиње, а могла је да се проба и домаћа кафа, топла чоколада. У име Србије учешће је узела и посластичарница Самош, која у овој области представља бренд у Мађарској, а чији је власник Миклош Самош српске националности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи