Пупинов дан у Марибору

Марибор је 25. новембра био у знаку великог српског научника Михајла Пупина. Српско културно друштво Штајерска заједница из Марибора и Институт информацијских наука "ИЗУМ" организовали су вече посвећено Михајлу Пупину, на коме су приказана два филма о великом српском научнику.

Српско културно друштво Штајерска заједница из Марибора и Институт информацијских наука ИЗУМ организовали су 25. новембра вече посвећено Михајлу Пупину. Тог дана је пре сто година (новембар 1915.) Пупинов пријатељ Алберт Ајнштајн пред Пруском академијом наука представио нову теорију гравитације познату као Општа теорија релативности, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Раде Бакрачевић.

Те вечери приказана су два филма:: Отварање споменика Михајлу Пупину на Бледу 9. октобра 2015 Радета Бакрачевића и анимирано-документарни филм Михајло Идворски Пупин - Пут ка светлости Радомира Чубрановића, новинара - публицисте, председника удружења ЕУпрогресс и копродуцента филма.

На пројекцију филмова о Пупину стигли су поштоваоци Михајла Пупина из свих делова Словеније и аустријске Штајерске. Из Љубљане је стигла делегација Српског културног друштва Михајло Пупин на челу са председницом друштва Дивном Обрадовић.

Свечаност је отворио Мирослав Илић, заменик председника Скупштине Новог Сада. 

Пре пројекције филмова, о животном путу Михајла Пупина говорили су Раде Бакрачевић, организатор свечане прославе и председник Штајерске заједнице из Марибора, Бранко Зебец, заменик директора, ИЗУМ, маг. Франци Пивец, председник Савеза културних друштава Марибор и члан председништва домовинског друштва Рудолф Маистер.

О документарном филмu Михајло Идворски Пупин - Пут ка светлости говорио је копродуцент филма Радомир Чубрановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи