Трагом свога родослова

Недавно је у Јагодини промовисана књига "Радовањци – од Винче до Ресаве" аутора Радета Милосављевића који живи и ради у Лозани, у Швајцарској.

Књига Радовањци - од Винче до Ресаве објављена је у септембру, а штампала ју је Народна библиотека Ресавска школа из Деспотовца.

„Укратко, бави се родословом, указује на лажи у историји, по којој смо учили да смо на Балкан дошли као „дивље хорде и неписмени", а да притом нико није поставио питање о цивилизацијама Винче, Лепенског вира...и шта се са њима десило. Наравно, садржи и моје ДНК резултате који доказују везу са претходним цивилизацијама", каже аутор, Раде Милосављевић за Програм за дијаспору РТС-а.

Књига се на необичан начин бави ауторовим потомцима, ресавским селом Стењевци, његовим становницима и бројним догађајима из прошлости...

„Милосављевић, наиме, на око 350 страна литерарно моћно и убедљиво, документарно и фактографски, уз орнаменте аналитичног, сублимиране и лиризованим (под)сећањима пише истовремено антропогеографску студију о својој породици у Ресави, српском народу у раздобљу дужем од века, једном добу и једној читавој цивилизацији тако да је кристално јасно да се ово узбудљиво и едукативно штиво које се чита без даха, попут бестселера, може именовати родословом (објављени су и бројни графикони, цртежи лоза, илустрације и фотографије), антропогеографском студијом, мемоарском прозом, класичним новинарским штивом, великим истраживачким подухватом, специфичним путописом, маркантним сликама обичаја и начина живота Ресаваца у дужем временском периоду, али и научним делом пошто аутор у питко и комуникативно штиво инкорпорира најновија научна сазнања која сежу све до ДНК и најактуелнијих образовних открића", истиче рецензент књиге, књижевник и новинар Бајо Џаковић.

Раде Милосављевић је био новинар у некадашњем Радио Светозареву, десет пуних година је био дописник Радио Београда из средњег Поморавља и, првих година боравка у Швајцарској, из Лозане. Иако није више у новинарству, никада није, како сам каже, престао да пише.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи