Дански знамо, српски не заборављамо

У Фредериксверку у Данској одржан је Први дечји и омладински фестивал. Организатор је била Гордана Гуна Петровић која је заслужна и за оснивање српске допунске школе "Никола Тесла". На фестивалу су поред ученика школе и српске фолколорне групе из Фредериксверка учествовали и Српско културно друштво "Младост" из Хамбурга и фолклорна група "Крајишници" из Халмстада у Шведској.

Фестивал је био догађај године за српску заједницу у градићу Фредериксверк, који се налази педесетак километара од данске престонице, Копенхагена. Добро посећен и одлично организован, фестивал је показао да је данско-српска заједница на добром путу када је реч о очувању идентитета, српског језика и ћирилице.

Похвале су стигле и од конзула Србије у Копенхагену, Јасмине Кљајић, која је најавила и већу подршку матичне државе својим сународницима.

„Свакако ћемо подржавати сваку врсту активности, тако да очекујемо да ће се овакве манифестације одржавати сваке године", рекла је Јасмина Кљајић.

Публика је одушевљено пратила игре и песме из Шумадије, са Косова и Метохије, Тимочке крајине, као и чувено, глуво Гламочко коло.

У Фредериксверку живи око 700 наших сународника, од којих су многи у потрази за послом стигли још 1972. године. У међувремену је стасала и трећа генерација, која међу собом најчешће комуницира на данском језику.

Захваљујући агилној председници Данско-српске организације Гордани Гуни Петровић, која је пре три године основала допунску српску школу Никола Тесла, српски језик неће заборавити, а почињу да уче и ћирилицу.

„У волонтерском центру у Фредериксверку се налази наша српска школа Никола Тесла у којој учи 39 ђака. Учимо по уџбеницима Србије, које смо добили од министарства просвете, тако да смо део пилот пројекта тог министарства", рекла је Гордана Гуна Петровић.

Пролеће 2016. године, у Фредериксверку, биће у знаку фестивала Николе Тесле, који ће такође, уприличити Данско-српска организација, уз велику подршку чланова српске заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи