Моравац у Чикагу

Завидна гледаност серије "Село гори, а баба се чешља", путем програма Радио-телевизије Србије, у земљи и дијаспори, залог је снимања нових епизода и пратеће филмске сторије. Њен креатор Радош Бајић ће, такорећи у паузи између два кадра, посетити САД, како би тамошњој публици презентовао причу о каплару Милисаву Јањићу, ратнику и изгнанику у филму "За краља и отаџбину". Следи интервју, који је овом пригодом Бајић дао за новембарско, чикашко "Огледало".

Фестивал српског филма у Чикагу 2015. отвориће четвртог децембра два домаћа филмска хита, За краља и отаџбину Радоша Бајића и Ничије дете Вука Ршумовића. Творци тих остварења биће специјални гости српске кинематографске ревије на америчком континенту, која ће, поред Чикага, по први пут таласима седме уметности запљуснути и Вашингтон и Хонолулу. Овим, али и поводом наставка серије Село гори, а баба се чешља и паралелног снимања филма Браћа по бабине линије, разговарали смо са сценаристом и редитељем Радошем Бајићем.

Почетком октобра, у Медвеђи је пала прва клапа петог циклуса једне од најгледанијих српских серија Село гори, а баба се чешља, коју верно прате и припадници српске дијаспоре путем Сателитског програма РТС-а. Шта гледаоци могу очекивати у наставку саге о доживљајима становника Петловца крај Мораве?

Могу да очекују душу и лепоту малог, а заправо великог српског човека. Његову честитост, поштење, истрајност и смисао да, кад му је најтеже, на себи својствен начин, уз инат, комику и шалу на свој и туђ рачун, настави даље. Када смо пре пет година завршили снимање 89 епизода серије Село гори.., ми смо заправо само искључили камере, а јунаци наше приче, које је публика толико заволела, наставили су да живе своје имагинарне животе. Ове јесени смо их у Петловцу поново укључили, јер верујемо да гледаоце у земљи, и свуда где се српски језик говори и разуме, занима шта се у међувремену догодило са Милашином, Радашином, Сином Драганом, Златаном, Радојком, Ђодом... Огромна и највећа гледаност четврте репризе серије, која је протеклог лета емитована на РТС-у, још једном је показала због чега је Село гори.. најгледанији ТВ програм свих времена, зашто је толико вољен и зашто је логично да се настави.

У досадашњим епизодама серије, запажену ролу господина Јована, повратника из Америке, одиграо је Лазар Ристовски. Да ли је у плану даљи развој његовог лика или појављивање неког новог карактера који би осликавао носталгију Срба из расејања за родним крајем?

Ма где да су у свету, генетска особеност Срба је да пупчаном врпцом буду везани за своју очевину, кућни праг и огњиште. У томе лежи снага, лепота и чемер српског народа. Улога Јована, коју је у серији маестрално одиграо мој друг Лазар, матафора је заједничке судбине великог броја наших људи који живе и раде по белом свету. Радостан сам ако сам успео да их тргнем, да се поново загледају у себе, у своју крв и корене из којих су никли.

Најављено је да ће филм "Браћа по бабине линије", који се упоредо снима, премијерно бити приказан у фебруару 2016. Када ће публика у дијаспори бити у могућности да га погледа?

Филм Браћа по бабине линије ће према својим гледаоцима кренути у фебруару 2016, свечаном премијером у Центру Сава и свуда по земљи и свету где нас буду позвали. Намера нам је да са филмом цела глумачка екипа оде на ноге пред нашу публику, да то буду живи и радосни сусрети током којих ће она бити срећна што ће моћи да стисне руку, да се фотографише и да наздрави са јунацима које воли. Дакле, ако нас наши људи из дијаспоре позову, ето нас, а ако нас не позову, моћи ће да погледају овај филм на програмима РТС-а након годину дана.

Главну женску улогу у поменутом филму, урбане девојке Зирке, тумачиће млада глумица Јелена Гавриловић. Како је дошло до сарадње и на који је начин Зиркина судбина повезана са Радашиновом?

Глумачка палета јунака Село гори... је велика, шарена, разнородна и богата. На пројекту је до сада учествовало преко триста глумаца. У наставку рада на серији, а поготову у контексту филма, било је неопходно и важно да добијемо свежу крв, да у драмску радњу укључимо нове ликове који ће дати замајац нашој причи. Јелену је препоручио њен таленат, занимљива естетска визура и добра пријемчивост публике, што је врло важно.

Филм "За краља и отаџбину" отвориће овогодишњи Фестивал српског филма у Чикагу, чему ћете и Ви као специјални гост присуствовати. Постоји ли разлика између фестивалске публике у Србији и у дијаспори?

Пред публику Филмског фестивала у Чикагу долазим миран и спокојан као сито новорођенче, због тога што је филм За краља и отаџбину нека врста мог ламента над темом којој сам поклонио пет година свог живота, радивши ТВ серију Равна гора. Филм који ће отворити овогодишњи фестивал је веома снажан и очекујем емотивне, искрене и добре реакције наших људи у САД. Судбина главног јунака филма, којег тумачи Марко Николић, јако је блиска многима у Чикагу, јер се ради о патриоти и равногорцу који се после седам деценија изгнанства враћа у Србију.

Добитник сте ласкаве титуле Нај Моравац Скупштине општине Трстеник за текућу годину. Шта једног Моравца усред Чикага може чинити уникатним?

Ма где да је, човек као вреж тикву увек на леђима носи своје порекло, свој живот и своју душу, а ја и своју Мораву на којој сам научио да пливам. Домаћинима Фестивала српског филма у Чикагу сам захвалан на пажњи и гостопримству, али увек ми је важно да останем такав какав сам, јединка свог народа, културе, наслеђа, обичаја и традиције.

Да ли ће домаћи серијски програм у потпуности победити ријалити?

У то сам потпуно сигуран. Село гори.. их је већ начело, јер смо од њих били много гледанији. Ријалити је пошаст која девастира душу народа и ускоро ће добити оно исто место које нажалост има наркоманија. Ту је међу нама, искоренити је не можемо, узима нам данак, али знамо шта је и да је морамо лечити.

Порука за читаоце "Огледала" и све наше људе у Америци...

Желим вам здрав пород, добре породице, најбољи бизнис, срећу и да не заборавите на мајку Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи