Чобанов: Неопходна интеграција Срба у немачко друштво

Милан Чобанов, потпредседник Централног савета Срба у Немачкој, недавно је скупштинском Одбору за дијаспору и Србе у региону представио рад српских организација у Немачкој и указао на потребу и значај интеграције српске заједнице у немачко друштво.

Већ скоро пуних десет година од како је основан Централни савет Срба, кровна организација Српских организација у Немачкој, залаже се за процес интеграције наших сународника у тој земљи. Шта то заправо значи покушао је да образложи потпредседник те организације Милан Чобанов на седници Скупштинског одбора за дијаспору и Срба у региону.

 

"Централни савет Срба се већ дуже време потрудио да буде у контакту са члановима скупштинског одбора у нашој Скупштини. Већ дуже време смо заинтересовани да одборници из прве руке сазнају каква је ситуација српске дијаспоре у Немачкој. Често смо се сусретали са тим да се одборници баве одређеним темама, а наш дојам је био да нису упознати са правим чињеничним стањем - рецимо статистичким подацима, анализе дијаспоре у целини зато што из нашег угла гледања у Србији се нико професионално, дакле аналитички, не бави српском дијаспором," објашњава Милан Чобанов, потпредседник Централног савета Срба.

Као што су то у Немачкој урадиле и друге мањине, по Чобанову би требало то исто да учини и српска дијаспора у тој земљи - да ради на поправљању свог имиџа, али кроз активно укључивање у немачко друштво и институције.

"Имамо предлог да у "јачим" дијаспорама, на пример у Аустрији, Швајцарској, Немачкој, да се активирају такозвани други или трећи секретар, оно што је раније било, и да ми то назовемо аташеи за дијалог, дакле нека врста официра на вези који би били задужени за контакт за немачке институције, српске дијаспоре и српске владе. То би био наш предлог, а да се инсталира у оквиру ДКП-а. И наш предлог је да се не шаљу из Србије људи за такве функције, јер је стасала једна генерација Срба у Немачкој која би могла да одговори таквом изазову и да покрије такво задужење", каже Чобанов.

Прихватањем квалитетне интеграције у немачко друштво Срби би дошли у могућност да се укључе у разне институције те државе или у њен друштвени живот, рекао је Чобанов, закључујући да би на тај начин лакше решавали и све друге проблеме а тиме се и на најбољи начин одупрли све већој асимилацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи