Прича Срђана Тешина у "Антологији најбоље европске приче"

Прича Срђана В. Тешина "Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?", у преводу Надине Линтон, објављена је у престижној "Антологији најбоље европске приче 2016" (Best European Fiction anthology)америчко-енглеско-ирског издавача Dalkey Archive Press која је управо изашла из штампе.

Антологија најбоље европске приче 2016, у којој се налази и Тешинова прича, објављена је у тиражу од 6.000 примерака, саопштава издавачка кућа Архипелаг.

Предговор је написао Јун Фосе, познати норвешки писац, чије су драме и романи преведени на више од четрдесет светских језика. Уредник антологије је Натанијел Дејвис.

У Антологији најбоље европске приче 2016 налазе се приче 29 савремених европских приповедача. У првим приказима који су се појавили критика наглашава да „можемо бити захвални за толики број талентованих нових гласова који су нам откривени овом књигом". Тајм свесрдно препоручује ову антологију за читање, док критичар Киркуса одушевљено истиче: „Верујте ми на реч: ово је књижевност. И да, сасвим је европска."

Тешинова прича Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides? објављена је почетком маја у Архипелагу, у веома запаженој пишчевој књизи Приче с Марса, колекцији од 23 флеш фикције које обликују провокативну урбану црну хронику наших дана. Такође, ова прича се налази и у тематској антологији савремене српске приче Старост коју су Давид Албахари и Срђан В. Тешин 2012. године приредили за Архипелаг.

У протеклих шест година Антологија најбоље европске приче изазвала је значајне реакције широм света, као и велико интересовање узбудљиве читалаца, критичара и издавача.

Антологија показује виталност савремене европске књижевности, а њен значај је поготову велики данас када се број превода на енглески језик драстично смањио. Натанијел Дејвис наглашава да је у овогодишњем издању антологије „посебна пажња посвећена оним регионима и језика који се обично превиђају у корист већих земаља и језика, чиме се читаоци лишавају могућности да упознају неке од најбољих проза које се пишу данас".

Едиција Антологија најбоље европске приче покренута је 2010. године, првих година уређивао ју је Александар Хемон, а предговоре су писали светски познати писци попут Зејди Смит, Колума Мекена, Драга Јанчара, Енрикеа Вила-Матаса, Никол Краус и Џона Банвила. Неки од аутора који су уврштени Антологију најбоље европске приче су и: Хилари Мантел, Виктор Пељевин, Давид Албахари, Олга Токарчук, Инго Шулце, Игор Штикс, Гоце Смилевски, Петер Адолфсен, Алек Попов и други значајни европски писци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи