"Просвјета" представила роман Вјере Рашковић "Пасијанс или стрпљење"

У организацији СПКД "Просвјета" у Аустрији, у Храму Васкрсења Христова у Бечу, 14. новембра, одржана је промоција књиге "Пасијанс или стрпљење" ауторке Др Вјере Рашковић Зец. О књизи су говорили академик Матија Бећковић, проф. Срђан Мијалковић, проф. Светлана Матић и ауторка.

Гуслар Радован Шоић је својим наступом отворио промоцију и подсетио да су гусле, једнa од универзалних вредности српског рода, сачувале све наше митове и да оне представљају језик, музику и јуначки разговор, саопштава Просвјета из Беча.

Присутне је поздравио професор Срђан Мијалковић, председник СПКД Просвјета у Аустрији, истичући да је са задовољством прихватио да буде рецензент књиге Пасијанс или стрпљење, др Вјере Рашковић Зец, која је члан бечке Просвјете од самог њеног оснивања и уједно се захвалио што је половину прихода од продатих књига, ауторка поклонила Просвјетиној школи српског језика.

О биографији и животном путу ауторке, присутне је упознала професор Светлана Матић и напоменула да Вјера Рашковић Зец у својим делима говори, између осталог, о проблему језичког идентитета и квалитету језика у школама у којима је у својој дугогодишњој каријери предавала у Бечу, Пекингу и САД-у.

"Оно што обједињује наш народ и што му даје национални идентитет је српски језик којим он говори и култура која је на том језику настала, јер језик и вера су у функцији очувања културног идентитета дијаспоре и духовног јединства српског народа. Овакав приступ и опредељење налазимо у књижевном остварењу Вјере Рашковић Зец", подвукла је Матићева.

Изузетну част ауторки је својим доласком у Беч и инспиративним говором, указао академик Матија Бећковић. Он је нагласио да је Вјера дала смисао животу и постојању, а да би се написала оваква књига, потребан је читав један живот. Говорио је и о томе да је лично познавао др Јована Рашковића, иначе брата Вјере Рашковић, a присутнима дочарао један део њихових заједничких разговора. С обзиром на то да је Српска књижевна задруга пре само неколико дана објавила најновију Бећковићеву књигу Три поеме, присутни су имали ту част и привилегију да чују поему Господе помилуј.

Изабране делове из књиге Пасијанс или стрпљење су, осим Вјере Рашковић Зец, читали Милева Чокић, Дарија Стефано, Херман Стјепан, Драгица Пејић и Весна Гарчевић. У музичком делу програма наступили су Милан, Вукашин и Тодора, чланови групе Исток и запад и изазвали одушевљење публике.

Након официјалног дела програма, приређен је и коктел, а дружење уз потписивање књига и фотографисање је потрајало до касних вечерњих сати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи