Српски ансамбл "Коло" из Москве за историју

Кореограф Раша Бегуш и његов ансамбл "Коло" из Москве надиграли Кремљ. Следећа станица град Пенза, сан "Бољшој театар".

Државним кремаљским дворцем, модерним здањем двадесетог века које стидљиво извирује иза зидина црвеног утврђења, трећег новембра шириле су се ниске фолклораца и ориле српске народне мелодије посвећене Косову и Метохији и другим крајевима Србије.

Ансамбл песама и игара Србије Коло из Москве, под руководством рођеног Крагујевчанина Радослава Раше Бегуша, постало је тако прво српско културно-уметничко друштво које је наступило у бајковитој цитадели, Кремљу. За то су га препоручили претходни успеси, попут учешћа на манифестацијама за Дан победе, Дан Русије, Дан Москве и у московском Државном историјском музеју на северној страни Црвеног трга.

"Ансамбл Коло је основан марта 2014. године, али је током свог недугог постојања остварио много тога. Свих сто двадесет чланова, Срба и Руса, свесрдно се труди да допринесе очувању српске традиције и неговању братских односа међу два народа. Очекивања су велика, а сан нам је да нагласимо наше словенско порекло песмом и игром и под кулисама Бољшој театра", каже Раша Бегуш, који је и директор ансамбла.

Потекао из срца Шумадије, Раша је познат по кореографским бравурама од Немачке до Аустралије. Маја 2014, у Културном центру Московљанин, у руској престоници, на једном концерту објединио је наступе чак дванаест ансамбала са преко 270 извођача, оних са којима годинама сарађује. Наредни већи изазов очекује га у градској скупштини у Пензи.

Концерти Ансамбла Коло често су уједно и поводи за сакупљање средстава неопходних за његов даљи опстанак, јер финансирање од чланарина је недовољно за обебеђивање оригиналних народних ношњи и пратеће опреме, музичких аранжмана, изнајмљивање сала и осталих трошкова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи