Линта: Треба искористити додатне потенцијале српске дијаспоре

Представници скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону састали су се данас са делегацијом пословне дијаспоре и члановима Друштва пријатељства "Др Арчибалд Рајс" из Берна, а на састанку је истакнуто да је однос матице према дијаспори и обратно веома значајан за Србију.

Како је саопштила Скупштина Србије, заменик председника Одбора Миодраг Линта рекао је да су састанци попут данашњег најбољи начин за размену мишљења, како би се однос матице и Срба у региону подигао на виши ниво за шта, сматра, постоји велики простор.

Линта је рекао и да је потребно да се искористе додатни потенцијали српске дијаспоре, који су уско везани за укупни друштвени, економски и културни развој матице.

Према његовим речима, међу члановима Одбора постоје жеља и настојање да односи матице и Срба у региону буду засновани на међусобном поштовању и уважавању, јер се само тако могу решавати озбиљна питања.

Почасни председник Друштва пријатељства Др Арчибалд Рајс Филип Пикапјетра истакао је да је, поред важности повезивања Швајцарске и Србије, веома битно не правити грешке из прошлости.

"Битно је да повежемо заједно и историју и културу и да те везе сјединимо са Србијом. Ми смо институција са дугом традицијом и желимо да Србија остане чврста и јака држава", рекао је Пикапјетра.

На састанку је било речи и о иницијативи да се у мају следеће године одржи низ манифестација под називом Дани Арчибалда Рајса, али и о међупарламентарној сарадњи, унапређењу односа српске дијаспоре и медија у Србији и о процесу европских интеграција Србије.

Састанку су присуствовали и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић, а испред Министарства спољних послова амбасадорка Љиљана Никшић, као и неколико чланова Друштва пријатељства Др Арчибалд Рајс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи