Три века храма у Сјеничаку

У Сјеничаку (Карловац) на Кордуну, у Републици Хрватској, српска православна парохија прославила је три века постојања и завршетaк обнове цркве. Свечаност је одржана 27. октобра, када храм слави Преподобну мати Параскеву, у народу познату као Света Петка.

У селу Сјеничак на Кордуну 27. октобра су црквено-народним свечаностима обележена три века српског православног храма Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Светозар Данчуо.

У оквиру свете архијерејске литургије коју је предводио горњокарловачки епископ Герасим освештана су звона месне цркве чија обнова је при крају. У културно-уметничком програму учествовали су српска друштва и певачке групе са подручја Кордуна, из Републике Српске и Београда.

Пошто се ради о једном од најстаријих храмова на подручју горњокарловачке епархије посвећеном Светој Петки овај догађај је привукао велики број верника са Кордуна, али и из расејања. Свечаностима су присуствовали и представници власти из Хрватске на челу са председником Српског националног вијећа Милорадом Пуповцем и замјеником карловачког жупана Синишом Љубојевићем, док је заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Модраг Линта предводио делегацију из Србије.

Црква Свете Петке у Сјеничаку крај Карловца подигнута је 1715. године и до 1934. године то је била црква-брвнара. Новоузидану цркву срушили су 1942. године усташе у време НДХ. На њеним темељима завршава се нови храм захваљујући прилозима Кордунаша и пријатеља из целог свијета, тако да се у овом делу Кордуна после више од седам деценија поново огласило црквено звоно.

Епископ Герасим се овом приликом захвалио свим донаторима који су, како је нагласио, својим прилозима уградили и део себе у обнову ове светиње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи