Малишани из Вуковара обишли Скупштину Србије

Деца из вртића "Вуковар 2", у којем се настава одвија на српском језику и ћириличном писму, обишла су данас Скупштину Србије, а потпредседник парламента Владимир Маринковић поручио им је да су тамо увек добро дошли, јер је то и њихова кућа.

"Ми као политичари Републике Србије посвећени смо раду на стабилности у региону, да имате што безбрижније детињство и могућност да развијате животе и каријере и живите у миру и срећи", рекао је Маринковић.

Како је навео, политичари раде како би малишани имали добро образовање и све могућности које могу да им обезбеде, како би била испоштована сва њихова права, људска, радна... односно сва она која се подразумевају у 21. веку.

"Ово је за нас велики догађај. Данас имамо велику част и задовољство да у скупштини разговарамо и угостимо децу из Вуковара, њихове васпитаче и припаднике српске заједнице", рекао је Маринковић.

Подсећајући да 18 малишана из Вуковара борави у тродневној посети Београду, он је позвао децу да дођу на седам дана, како би што боље упознали Србију.

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта рекао је да је вртић "Вуковар 2" јединствен у источној Славонији, а како верује, и у читавој Хрватској, где се програм изводи на српском језику и ћириличном писму.

"То је заиста позитиван пример и овај вртић би требало да буде модел у низу других образовних институција Хрватске", навео је Линта.

Он је поздравио сарадњу између предшколских установа у Београду и у региону, оцењујући да се тиме успоставља позитивна клима међу младима у региону јер је то залог боље будућности.

Малишани су у холу парламента гласали да ли ће га и обићи, што су једногласно подржали.

 Малишани и код министра Дачића

Потпредседник Владе Србије и минитар спољних послова Ивица Дачић примио је групу малишана из Вуковара и пожелевши им добродошлицу рекао да би волео да они буду генерација која никада неће доживети рат и страдања која су преживели њихови родитељи, бабе и деде.

Дачић је малишанима из вртића "Вуковар 2" пожелео да имају срећно детињство и да касније буду понос српског народа.

"Обавезао сам се да ћу у име Србије максимално помоћи у свему што је за вас важно", рекао је Дачић на пријему којем јеј присуствовала новонаименована амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић.

Министр је поручио да Србија жели да на Балкану, насупрот тешкој истотрији и традицији, влада мир и стабилност и додао да је време да младе генерације буду те које ће опет моћи да ззиве заједно и у миру.

''Србија жели да на Балкану, због нашег народа који је најбројнији ту, насупрот тешкој истотрији и традицији коју имамо, влада мир и стабилност за промену и да без обзира на разлике и сукобе у историји градимо заједничку будућност у којој ћемо живети заједно са свим другим народима и државама'', рекао је Дачић.

Без те стабилности, казао је, сигурно је да ће нам свима бити много тешко да у ери када постоје многи проблеми и када Балкан можда више није у жижи интересовања европске и светске јавности представимо наше заједничке интересе Бриселу или неким другим великим центрима.

Како је навео, то ће бити тешко уколико не будемо комуницирали, разговарали и имали међусобно разумевање између различитих држава и народа на Балкану.

''Зато је можда и време да ове вассе генерације које расту буду те које ће опет моћи да живе заједно и у миру'', навео је и истакао да му је обраћање деци из Вуковара најдраже од када је на садашњој функцији јер су они, како је рекао, необична публика.

Он је малишане упознао са радом министарства на чијем је ццелу.

''Наше министарство је задужено за међународне активности Србије. Самим тим Србија и министарство има генерални конзулат у Вуковару који постоји због тога да пружа помоћ и нашим грађанима и држављанима, али наравно и припадницима српског народа који живе на територији у оквиру Хрватске'', објаснио је Дачић.

Њихова обавеза, право и част је да брину о српском народу где год он живео.

Наводећи да је то и њихова уставна обавеза, Дачић је истакао да у оквиру министарства постоји посебна Управа која се бави питањем дијаспоре и Срба у региону што значи да ће Србија помагати у свим активностима и свуда где то буде било потребно без обзира да ли је реч о образовању, науци, култури, уметности, спорту или којим другим активностима.

''Наравно бринуће о људским правима и правима српског народа који живи у Хрватској, укључујући и наравно оно што је најактуелније, а то је право на језик и писмо и сва друга права која веома често знају да буду угрожена'', рекао је Дачић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи