"Србија спорт" - прича дуга четврт века

У Трсту је 10. октобра обележено четврт века постојања Фудбалског клуба "Србија спорт" утакмицама на стадиону Фани олимпија. У просторијама клуба приказан је историјат клуба кроз изложене експонате, фотографије, пехаре и дресове овог клуба.

У просторијама црквене општине Свети Спиридон у Трсту, 1990. године основан је Фудбалски клуб Србија спорт. Оснивачи су били тадашњи парох тршћански Илија Ивић, Гордана Роквић, Радованче Ђурић, Ратко Живановић, Томислав Ђуђевић, Мишић Миодраг, браћа Слободан и Зоран Милановић, Бисер Игњатовић, Душан Ракић и други.

Иницијатива је потекла од самих играча, који су окупили своје пријатеље и познанике и направили фудбалску екипу која је у почетку играла само пријатељске утакмице са италијанским екипама.

У то време у Трсту није било пуно наших људи, а фудбал се играо из љубави. Многи играчи су после напорног рада на грађевини одлазили на утакмице.

Касније се кренуло и са такмичењима, и то од најнижег ранга у лиги Citta Trieste, а освајајући првенства у наредним годинама, улазили су у веће серије. За пет година освојили су пет првенстава и ушли у серију А, где се налазе и данас.

Кум Србија спорта је био Миодраг Мишић Мицке. Због ратова на простору бивше Југославије, на препоруку тадашње тршћанске власти, екипа је 1992. година играла под именом Адидас, али је већ следеће године враћен оригинални назив.

До тада је регион Friuli Venecija Giulia, коме припада и Трст, знао за Србе као часне, вредне и поштене раднике који се углавном баве грађевином и који су у Италију дошли како би обезбедили егзистенцију за своју породицу. Убрзо су се уверили да су Срби и одлични спортисти, па је велики број Италијана пожелео да игра за нашу екипу, али се само неколицини то и остварило.

Наши фудбалери су допринели и стварању добре слике о нашем народу коректним и спортским понашањем на терену, а то је публика умела да награди аплаузима.

Данас у скоро свакој фудбалској екипи игра бар један Србин, а у најјачој серији А играју две српске екипе.

Поред првенства, екипа Србија спорта наступа на многим турнирима по Италији, Словенији, Аустрији, Хрватској и Србији, као и на хуманитарним, за Гладну децу Африке, Против расизма...

Данас клуб води председник Александар Миловановић. Са 25 играча такмичара, раде два тренера, главни - Предраг Миљковић и помоћни - Дејан Симић.

У оквиру самог програма обележавања четврт века постојања и рада клуба, 10. октобра, на стадиону Фани олимпија одигране су утакмице између шест екипа. Сви заинтересовани имали су прилику да виде својеврсну ретроспективу ФК Србија спорта у просторијама клуба кроз изложене експонате, фотографије, пехаре и дресове клуба.

Свечано обележавање јубилеја настављено је и у вечерњим сатима. У сали Долга Крона-Долина, на свечаности, око 200 досадашњих играча, добило је захвалнице, а 15 тренера специјалне плакете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи