Окончан Месец српске културе у Мађарској

"Месец српске културе" као најпосећенија и најдужа манифестација чији je организатор Српски културни и документациони центар у Мађарској свечано је окончана 15. октобра пријемом у Амбасади Србије у Будимпешти. Манифестацији која се са успехом већ шесту годину организује присуствовали су многи угледни званичници, стране дипломате, привредници као и представници српске мањине у Мађарској.

На самом почетку присутне је поздравио амбасадор Србије у Будимпешти Раде Дробац и захвалио организаторима на труду и раду приликом реализације овог значајног пројекта, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Радојка Филаковић.

"Култура је у средишту идентитета једног народа, а овом приредбом смо показали да нисмо само добри у чувању традиционалних вредности, већ да Срби имају шта да покажу и када се ради о савременој култури. Свим учесницима захваљујем на залагању да се једна оваква манифестација одржи, представницима српске и мађарске владе, као и Милану Ђурићу, који је "алфа и омега" ове манифестације", рекао је амбасадор Дробац.

Присутне су поздравили и представници владе две државе Игор Бечић, потпредседник Скупштине Републике Србије као и Антал Паулик, начелник главног одељења за народности при Министарству људских ресурса Мађарске.

У свом обраћању Антал Паулик је истакао како већина народности у Мађарској под неговањем културе најчешће подразумева делатности у области фолклора. Права је реткост презентовање савременог стваралаштва као што је случај у програму Месеца српске културе, што га лично посебно радује. Он је такође честитао организаторима уз жеље да се ова традиционална манифестација и следеће године одржи на овом нивоу.

Директор Српског културног и документационог центра Милан Ђурић захвалио се свим сарадницима и учесницима манифестације.

"Ово је манифестација која негује осећај мултикултуралности са којом ми, Срби у Мађарској, живимо, са њом одрастамо од детињства и дубоко је осећамо у свом бићу. Нисмо је учили ми смо уз њу одрастали. Долазећи из углавном малих средина у велики град као што је Будимпешта, желели смо да будемо бољи, образованији, успешнији, активнији и креативнији него што су то можда морали припадници велике заједнице. Отуда и наши резултати и жеља да их представимо кроз овако разнолики програм", рекао је Ђурић.

Уз причу, сумирање утисака и традиционално српско послужење све присутне забављали су популарни и много пута награђивани тамбураши оркестар Банат из Деске.

Програм Месеца српске културе је реализован уз финансијску помоћ: Министарства културе Републике Србије, Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Министарства људских ресурса Мађарске. Поред ових институција покровитељ је Самоуправа Срба у Мађарској, а значајну помоћ пружиле су и многе српске организације у Мађарској, односно спонзори и волонтери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи