Акција прикупљања помоћи у Бечу и даље траје

Беч, град са најбројнијом српском дијаспором у Европи, одмах је организовано кренуо у прикупљање хуманитарне помоћи за пострадале у поплавама. Екипа РТС-а боравила је протеклог викенда у том граду, на једном од пет пунктова где се прикупља и утоварује хуманитарна помоћ.

Хуманитарна акција Заједно за Србију и Српску и прикупљање хуманитарне помоћи у Бечу отпочела је готово истог тренутка када су наши грађани који живе у Аустрији видели потресне слике из Србије и Босне и Херцеговине.

„Чула сам на вестима шта се дешава, а звучало је страшно. Ми подржавамо све и желимо да помогнемо", каже једна од волонтерки.

„Једноставно, хуманост сваког човека потера да нешто да или да укључи себе у неку акцију", надовезује се други волонтер.

Како би што јединственије и ефикасније спровео хуманитарну акцију на иницијативу српских клубова и удружења у Бечу покренута је заједничка хуманитарна акција у сарадњи са амбасадом Републике Србије и регионалним представништвом Републике Српске у Аустрији.

Стадион Фудбалског клуба Србија 08 је један од пет пунктова одакле се дистрибуира хуманитарна помоћ.

„Одзив за помоћ је велик, не само на овом једном пункту. Људи су успели да се организују самостално, велики број људи вози своју фамилију из угрожених подручја, велики број волонтера на утовару помоћи је велики, велики је одзив наших привредника, па и аустријске фирме су дале свој допринос, неке у роби или транспорту, тако да смо сада задовољни како тече акција. Позивам људе да донесу своју помоћ, да би отишао још већи контигент за угрожена подручја.

Информације о пунктовима се могу наћи у свим овдашњим медијима, као и на сајтовима амбасада и представништа Републике Српске, као и на страницама наших клубова и удружења који су у Бечу и целој Аустрији. Апелујемо на људе, по препорукама Црвеног крста, да људи не доносе више гардеробу, већ санитетски материјал, средства за хигијену, храну за бебе, пелене...", каже Борислав Капетановић, председник Заједница српских клубова у Бечу.

Од почетка акције послато је више од 150 тона хуманитарне помоћи, али и новчаних средстава. Све што је прикупљено до сада биће прослеђено у два правца, у Србију и Републику Српску.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи