Огроман одзив Руса за помоћ Србији

Амбасада Србије у Москви организовала је прикупљање помоћи за жртве разорних поплава у Србији, а одзив на апел је огроман, пре свега грађана Русије.

Људи долазе са сузама у очима, зову и питају како могу да помогну и шта је најпотребније, кажу у амбасади где је одмах по добијању инструкција Министарства спољних послова крајем прошле недеље формиран кризни штаб од представника амбасаде и наше дијаспоре.

На сајту амбасаде објављено је да се прикупља хуманитарна помоћ, а отворена су и три жиро рачуна у Евроаксис банци за уплате у рубљама, еврима и доларима.

Како истичу у амбасади, од петка је прикупљено око три тоне помоћи у роби, око 15.000 евра у готовини, док је највећа појединачна уплата на рачуне отворене наменски у банци засад милион рубаља (око 20 000 евра).

Велики је одзив и волонтера – то су студенти који долазе и помажу у паковању помоћи која ће ускоро бити транспортована у Србију.

Амбасада дежура од 10 ујутро до 10 навече, али врата нашег дипломатског представништва остају отворена и ако неко дође до поноћи.

Поред робе , а то су душеци, постељина, ћебад, одећа, обућа, антисептична средства, кућна хемија, конзервирана храна и друго што је потребно, људи долазе и дају прилоге у готовини уз потврду коју издаје амбасада.

Тако је, кажу чланови кризног штаба, један припадник наше дијаспоре дао 5 000 евра, док је један Рус дао 100 000 рубаља (око 2 000 евра).

Уз то, наши пословни људи, како наводе у амбасади, разматрају могућност да се при амбасади формира фонд који би преузео на себе финансирање изградње кућа у пострадалим подручјима, посебно у Обреновцу, који би стартовао са око два милиона евра.

Поред места за прикупљање помоћи у самој амбасади, организована су још четири пункта у те сврхе – још један у Москви, као и у Санкт Петербургу, Краснодару и Сочију.

Амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић је такође ових дана гостовао на десетак водећих руских ТВ и радио канала који су се на тај начин укључили у акцију прикупљања помоћи за жртве поплава у Србији.

У амбасади кажу да постоји и могућност да се активира слање СМС порука, што би, ако се реализује, свакако обезбедило додатни прилив средстава.

Свој допринос дали су и српски студенти који се школују на московским универзитетима па су тако помоћ допремили студенти Руског универзитета пријатељства народа (РУДН), а помоћ су прикупили и наши студенти на престижном Московском државном институту међународних односа (МГИМО).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи