Солидарност Срба из Швајцарске

Срби из Швајцарске су и у овој тешкој ситуацији показали велику солидарност и заједништво. Организовано прикупљају помоћ и шаљу угроженим сународницима.

Већ неколико дана организују се хуманитарне акције широм Швајцарске. Црква Успенија пресвете Богородице из Цириха, у сарадњи са генералним конзулатом Републике Србије, сакупила је велике количине хуманитарне помоћи за угрожене у поплављеним подручјима у Србији.

„Многи помажу финансијски. Ми смо за 3 дана сакупили око 75 хиљада франака при храму, али је и велики број гардеробе, хране, хигијенских средстава, пелена...", каже Бранимир Петковић, свештеник цркве Успенија пресвете Богородице у Цириху.

Срби из Швајцарске као и Срби широм света и овом приликом су показали велику солидарност и заједништво. Бројни превозници понудили су своје услуге, бесплатно превожење хуманитарне помоћи, али потребно их је више.

„Ја сам активирао два шлепера, један је отишао за Београд, други за Крупањ", каже Синиша Тујкић.

Иако су већ три камиона робе помоћи отишла, у просторијама цркве има још много пакета. Велики број волонтера помаже на утовару џакова, као и у разврставању робе.

„У мањку смо са средствима за дезинфекцију и хигијену. Има доста воде, мислим да је било дивно што смо ово организовали", каже Ана.

„Сви желе најбоље за Србију и Босну, и трудимо се да прикупимо што више ствари као помоћ домовини", каже Ивана.

Ко жели да уплати новац, може све потребне информације да пронађе на интернет страници генералног конзулата Републике Србије у Цириху (konzulat.ch) или амбасаде Србије у Берну (ambasadasrbije.ch).

„Има више локација за прикупљање помоћи, конзуларна представништва, али и сама црква, где људи свакодневно доносе помоћ", закључује отац Бранимир Петковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи