Заједно за Србију и Српску

На иницијативу српских клубова и удружења у Бечу покренута је хуманитарна акција под називом "Заједно за Србију и Српску", а у сарадњи са aмбасадом Републике Србије и регионалним представништвом Републике Српске у Аустрији.

На састанку одржаном у Бечу, 17. маја формиран је координациони одбор за прикупљање хуманитарне помоћи за подручја угрожена поплавама на територији Србије и Републике Српске, сазнајемо од Светлане Матић.

У циљу што ефикаснијег спровођења акције, координациони одбор је донео одређене одлуке о начину прикупљања помоћи и то:

- На основу консултација са представницима амабасаде Србије и представништвом Републике Српске, приоритет акције је прикупљање новчаних средстава. С обзиром на то да не постоји несташица потребне робе у угроженим подручијима (храна, вода, гардероба), слањем новца и куповином робе у Србији, одн. Репиблици Српској знатно ће се убрзати набавка најнеопходнијег.

- Биће отворен јединствен банковни рачун у Аустрији (у понедељак, 19. маја) на који грађани и правна лица могу уплаћивати донације.

- Половина средстава биће уплаћена на наменски рачун Владе Републике Србије, а друга на наменски рачун Владе Републике Српске који су отворени за уплату средстава у сврхе отклањање последица поплава.

- Уплате на горе наведене наменске рачуне вршиће се једном недељно, а све донације ће бити транспарентне и објављене.

Поред новчаних средстава, сакупљаће се и помоћ у неопходним потрепштинама и то у координацији са Црвеним крстом Србије и Р. Српске, а ова врста помоћи прикупљаће се од 19. маја.

Због великог одзива људи да учествују у помоћи угроженим подручијима, одређено је неколико локација где се 18. маја, од 9 до 18 часова, сакупљала помоћ која ће већ 19. маја бити упућена у Србију, односно Републику Српску.

Детаљне информације могу се наћи на сајтовима организација wien.serben.at, prosvjeta.at, rep-srpska.at, vienna.mfa.gov.rs, као и на фејсебук профилу Савеза Срба у Аустрији, а у оквиру наменске групе Хуманитарна координациона група.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи