Крос РТС-a у дијаспори

Седмог априла 2001. године заживео је Крос РТС-а у дијаспори, као једно од пет равноправних такмичења манифестације Крос РТС-а. У Атини су наша деца трчала 10. маја, а крос се наставља 18. маја у Москви.

Крос РТС-а одржан је и 10. маја у Атини. Трчање је организовано у оквиру Прве допунске школе на српском језику, у дворишту Гимназије у којој се сваке суботе окупљају наша деца због наставе на матерњем језику.

На великом игралишту, нешто пре поднева пристигла су деца са родитељима и почеле су припреме. Милош Станимировић, афирмисани фудбалски тренер, помогао је у припреми и одређивању тркачких стаза по групама.

Крос у дијаспори се наставља такмичењем у Москви, 18. маја.

Идеја о оснивању Кроса Радио Београда зачета је у јесен 1990, a 20. априла 1991. године, на хиподрому у Сремској Митровици одржан је Први крос Радио Београда. Као најмасовнија приредба у југоисточном делу Европе, добија име целе медијске куће - Крос РТС-а.

Број такмичара из земље и иностранства се повећавао из године у годину, а рекорд је остверен на 8. кросу РТС-а за Гран при Радио Београда - 7.386 тркача!

Године 2000. Крос РТС-а добија још један део - Нека трчи Србија (данас, Крос РТС-а кроз Србију). И 15. априла, у 147 општина Србије истовремено је трчало 518.700 ученика.

Само годину дана доцније, 7. априла 2001, заживео је и Крос РТС-а у дијаспори. Трчала су српска деца у осам европских земаља: Француској, Холандији, Швајцарској, Аустрији, Румунији, Немачкој, Данској и Шведској.

Потпуна трансформација Кроса РТС-а завршена је 2007. Направљена је завршница од пет равноправних такмичења - пет субота заредом (Крос серија РТС-а за Гран при Радио Београда).

Уз Крос РТС-а кроз Србију и Крос РТС-а у дијаспори, формирана су и два кампа - за децу из расејања и Александар Петровић за даровите младе тркаче узраста од 12 до 17 година. Захваљујући тим променама Крос РТС-а живи током целе године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи