У Македонији обележена стогодишњица почетка Великог рата

У организацији удружења Српска заједница у Македонији од 8. до 10. маја обележана је стогодошњица почетка Првог светског рата.

Манифестација Србија у Првом светском рату у свом програмском делу многобројној публици је представила страхоте ратних догађаја од 1914. до 1918. изложбом фотографија, трибином и промоцијом књиге Србија у Великом рату Мире Радојевић и Љубодрага Димића, сазнајемо из Српске заједнице у Македонији.

Захваљујући помоћи Историјског музеја Србије, Војног музеја Србије, финансијској подршци доскорашње Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и несебичном раду свог чланства, Срби из Македоније су по први пут имали прилику да отворено проговоре и укажу на чињенице о том рату. 

Изложбу је отворио посланик у македонском Собрању Иван Стоиљковић, о изложби је говорила Гордана Јовић - Стојковска, а у име матице многобројној публици су се обратили др Ана Петковић, отправник послова у амбасади Републике Србије у Македонији и Предраг Остојић, историчар.

Посебан интерес и велику пажњу публике изазвала су излагања београдских професора са Филозофског факултета - др Љубодрага Димића, др Мире Радојевић, др Александра Животића и докторанта Александра Лукића.

Изложба је постављена у Националној галерији Македоније - Мала станица у Скопљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи