Протокол о сарадњи Матице српске и СКЦ Вуковар

У Заједничком већу општина потписан је протокол о сарадњи између најстарије српске културне и научне институције Матице српске и Српског културног центра из Вуковара. Сарадња подразумева помоћ у формирању библиотеке и реализацији програмских делатности у СКЦ Вуковар.

Потписани споразум састоји се из седам тачака, док је његов примарни циљ унапређење књижевног, уметничког и образовног рада. Задовољство будућом сарадњом исказано је са обе стране, поготово када је у питању Српски културни центар који је на овај начин добио респектабилног партнера.

„С обзиром на то да је Матица српска најстарија институција која се бави културом на овим просторима, нама пуно значи. С обзиром на то да смо ми основани 2009. године, јако мали стаж имамо то ће представљаће сигурно велики значај за Србе са подручја Хрватске", каже Светислав Микеревић, вршилац дужности директора Српског културног центра Вуковар.

Чланом споразума Матица српска се обавезује да донира књиге за формирање библиотеке Српског културног центра што је тренутно примарни посао у раду овог друштва. У ту сврху водећи људи Матице српске поклонили су више од 300 наслова у издању ове српске институције.

„Ми смо у Матици и иницирали потписивање оваквог споразума јер мислимо да то чини да се Српски културни центар у Вуковару осећа сигурније, да може да наступи често и помало и у име Матице српске која помаже, што значи да нам је жеља да формирамо добру библиотеку, да сви узрасти, од дечјег до трећег доба, могу да се информишу о ономе што их занима и Матица може да помогне да та библиотека добије велики број наслова. Други аспект се тиче реализације програмске делатности, вољни смо да помогнемо да програм за јавност буде што богатији, да грађани Вуковара могу да виде добре писце, добре ствараоце, добра предавања из свих области", каже проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Представници Матице српске у Вуковару и околини нису први пут. Интензивна сарадња са установама културе постојала је 90-тих година прошлог века, док су у новије време представници најстарије српске културне и научне институције чести гости Културно научног центра Милутин Миланковић из Даља где су учествовали на два научна скупа а добру сарадњу имају и са Српским културним друштвом Просвјета из Загреба.

„Матица српска је најстарија српска установа културе, науке и просвете. Основана је у Пешти 1826. године, али од свог оснивања делује на читавом српском културном и духовном простору. Данас је Матица српска организована у оквиру 7 научних одељења, а поред тога има друштва чланова из Србије и у окружењу, у Подгорици, Бања Луци и неколико градова у Србији", каже Ђорђе Ђурић,генерални секретар Матице српске.

Након потписивања Протокола у просторијама Српског културног центра представљен је рад Матице српске вуковарској публици. Била је то прилика да се многи упознају са радом Матице српске, њеном историјом и данашњим актовностима на плану очувања и унапређења српске културе и науке. Учешће у програму узели су и чланови вуковарског Српског певачког друштва Јавор, као и етно група Ђурђевак из Богота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи