Музика на дар

У организацији Црквене општине Успенија Пресвете Богородице у Цириху, поводом ускршњих празника, одржан је концерт под називом "Срби Србима и Швајцарцима".

Минулог викенда циришка публика имала је прилику да ужива у оперској музици коју је изводила гошћа из Србије, сопран Зорица Белић. У организацији Црквене општине Успенија Пресвете Богородице у Цириху, поводом ускршњих празника, одржан је концерт под називом Срби Србима и Швајцарцима.

Програм од шеснаест тачака обухватао је широк спектар песама, арија и канцона на италијанском, немачком, руском и српском језику. Концерт је отворио протојереј Цркве Успенија Пресвете Богородице, др Мирослав Симијоновић, поздравивши присутне и честитавши свима највећи хришћански празник Ускрс, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Драгана Влаисављевић.

Концерт је започео извођењем националних химни Републике Србије и Швајцарске Конфедерације. Присутни су имали прилику да уживају уз српску народну песму са Косова О Маријо дели бела кумријо, а потом и из Војводине Све док је твога благог ока, Исидора Бајића.

Централни део концерта био је базиран на најпознатијим светским аријама попут Ave Maria, O mio bambino caro, O sole mio и многим другим. Посебну пажњу привукла је руска песма Подмосковске вечери у чијем извођењу је и публика узела учешће. Концерт је завршен српском песмом Тамо далеко која је присутне подигла на ноге, и која је изведена још једанпут.

„Почаствована сам што је на највећи хришћански празник организован овакав концерт. Ово је диван начин да се, како наш народ који живи у расејању, тако и швајцарска публика, упознају са песмама из наших крајева, опет не запостављајући највећа и најлепша дела светске оперске литературе, која волимо и радо слушамо. Захваљујем се целокупној организацији цркве, посебно протојереју др Мирославу Симијоновићу на позиву. Надам се да ће бити и више оваквих манифестација и концерата, јер ако је судити према реакцијама публике, музика је дар без граница који најлепше спаја људе", рекла је Зорица Белић.

Концерту су присуствовали генерални конзул Републике Србије у Цириху Зоран Јеремић и вицеконзул Предраг Мандић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи