Христос васкрсе!

Васкрс је празник свеправославног јединства и свехришћанског заједништва, речи су патријарха српског Иринеја. Ове године православни и католички хришћани широм света празник победе живота над смрћу славе истог дана, 20. априла. Христос васкрсе!

"Ми данас славимо Христа Васкрслога. Славимо смрт смрти, славимо разрушење ада, славимо почетак новог живота, славимо Узрочника свега тога, Јединог Благословеног и Прослављеног у векове веков", каже у Ускршњој посланици патријарх Иринеј.

Ускрс нас као празник наде, вере и оптимизма  подстиче да будемо бољи. Православна црква и верници обележавају Васкрсење Христово, јеванђељски догађај којим је пре више од два миленијума почела новозаветна историја човечанства.

Васкрс се прославља у свим храмовима Српске православне цркве у земљи и региону, као и православним црквама широм света.

За Васкрс се прва молитва служи пред затвореним вратима храмова, која се отварају тачно у поноћ, када се први пут после Великог петка и Велике суботе, у знак радости васкрсења, оглашавају прва звона.

Прослава Васкрса наставља се јутарњим службама на којима се уз молитву и читање јеванђеља објављује највећа радост хришћанског света.

У православним хришћанским црквама се на Васкрс отварају царске двери на олтару, чиме се симболично указује да је Исус својим васкресењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду. Према јеванђељима, догађај се збио на гробу Христовом, а радосну вест је женама мироносицама, "Марији Магдалени и другој Марији", саопштио анђео благовесник Гаврило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи