Чиодама преко свиле до митологије

У главном гради Канаде, Отави, изложене су металне таписерије српске уметнице Живане Костић, дела израђена техником јединственом и у српској и у канадској уметности.

Изложбу Поруке (Messages) која траје до 4. маја чини 14 металних таписерија мањег формата насталих крајем прошле и током ове године и један рад са изложбе великих формата са изложбе Плес кроз време (Dance Through Time) одржане такође у Отави 2008. године.

Живана Костић израђује металне таписерије јединственом начином - убодима чиодама на свили креирајући симболичне и знаковне слике.

"Симболи су тема мојих радова од почетка овог века и миленијума. Преплет слике и приче остварујем ослањајући се на тумачења знакова кроз словенску, али и скандинавску митологију", изјавила је за Бету Живана Костић.

Потка њених металних таписерија све време ослоњена је на Пешићево (Радивоје) Винчанско писмо, Дворниковићеву (Владимир) Карактерологију Југословена, Порекло руна (Origins of Rune) и шаре у народним рукотворинама.

Скандинавска и српска (балканска) митологија уочљиве су на готово свим радовима. Тако је на таписерији Свети човек видљив винчански божји симбол, на таписерији Жртвовање легенда о скандинавском богу Одину док је на раду Радост у кући винчански знак у заједници са скандинавском руном радости.

"Настале из хиљада микро потеза (металне) таписерије Живане Костић могле би да се означе и као менталне, будући да свака од њих не прати превасходно ликовни пројекат или чулни утисак, већ пројекцију духа", окарактерисала је специфични уметнички израз Костићеве ликовна критичарка Мирјана Вајдић Бајић.

Панчевка Живана Костић је са уметницима из Европе и САД радила пре неколико година на Исланду, а однедавно велики део сваке године проводи у Отави и Монтреалу.

У Отави је прошле године са још четири уметника, члана Коалиције нових Канађана за уметност и културу (CNCAC) излагала на једномесечној изложби, а од фебруара до маја ове са шесторо уметника у урбаном делу познатом по фирмама високе технологије Канати.

Током више од 30 година уметничког рада имала је 30 самосталних и више од 100 групних изложби у Југославији и Србији укључујући и музеје и галерије у Београду, Новом Саду, Панчеву, Крагујевцу и другим градовима, као и у другим земљама Европе.

Живана Костић је дугогодишња чланица Удружења ликовних уметника Србије и Удружења ликовних уметника Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи