Глорија Свансон Земунка?

Званична биографија чувене америчке глумице коју су прославили неми филмови, Глорије Свансон, каже да је рођена 27. марта 1899. године у Чикагу. Земунци се труде да докажу да је некада била њихова суграђанка.

Првомајска 63 у Земуну. На том месту, пре више од 100 година, била је једна од најпознатијих кафана у тадашњем земунском насељу Франценсталу. Звала се Код Вилхема по чувеном немачком угоститељу Антуну Вилхелму, за кога су некадашњи житељи Франценстала причали да је деда по мајци легендарне Глорије Свансон.

Све приче, сећања и успомене Немаца који су живели у тадашњем предграђу Земуна, објављена су у књизи Францтал 1816 - 1944., као својеврсни омаж граду, који су морали да напусте после Другог светског рата, и који никада нису заборавили. У њој се напомиње да се Глорија звала Франциска Фефер.

„Између осталог, ту се помиње да је Свансон рођена у Земуну. Податак је непроверен. Ја сам мало истраживао, према ономе што су они навели. Породица Фефер јесте постојала у Земуну од 1820. у Земуну", каже Бранко Најхолд, писац и публициста.

Родитељи славне глумице били су месар Јозеф Фефер, а мајка је била из познате франценсталске породице Вилхелм. Почетком 20. века мајка и отац су отишли у Америку, а кћерку су оставили код деде Вилхелма. После смрти мајке она одлази код оца.

„Кћерка је уписала Уметничку академију и ту се више не помиње Фефер Франциска, како се звала ћерка, него се појављује глумица Глорија Свансон, која је глумила у немим филмовима", објашњава Бранко.

Глорија Свансон више никада није помињала земунско порекло, своје право, као ни имена родитеља, па чак ни годину рођења. Бранко Најхолд каже да за то постоји логично објашњење.

„Дошла је из Земуна који је у то време био аустроугарски град, дошла је пред Први светски рат, када су односи између Немачке, Аустро-Угарске и Америке били затегнути", каже Бранко.

Америка улази у рат, а Немци, који су живели тамо, били су шиканирани.

„Све то може да буде разлог да Глорија Свансон, ако је била аустроугарски поданик и ако је из Земуна дошла у Америку, промени своју биографију", каже Бранко Најхолд.

Иако је много чланова породице Фефер остало у Земуну а њене филмове волели су и обавезно гледали сви Земунци, нико никада није препознао своју доскорашњу суграђанку Франциску.

„Ја као Земунац навијам да је она Земунка, и цело истраживање сам спровео да бих доказао да јесте, али на жалост не може се то доказати", искрен је Бранко.

Дакле, порекло славне диве остаће мистерија, баш као што је то био и њен цео живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи