Шампиони из ината

По ко зна који пут у својој краткој, али бурној историји "Стокхолмски Бели Орлови" или "Stockholm Eagles", како се зову у Скандинавији, изненадили су кошаркашку Шведску. Освојили су прво место и пласман у новооснованој лиги "Superettan" која броји 8 најбољих екипа из северне и јужне савезне прве лиге.

После бурне сезоне 2012/2013 у елитној првој лиги Шведске када су Орлови спуштени у нижи ранг, нико из кошаркашких кругова није давао шансу српском клубу из Стокхолма да се врати на победничке стазе, укључујући и многе навијаче који су мислили да је клуб пред гашењем и одласком у историју. Ипак, клуб је, на челу са Гораном Поповим, успео да на паркету покаже своју снагу и квалитет, сазнајемо из управе овог клуба.

Подсећамо да је овај српски клуб из Стокхолма најтрофејнији српски клуб у историји наше дијаспоре и једини клуб који игра у највишем рангу једне стране државе. Повратком тренера Стефана Бергмана и довођењем неколико младих и перспективних кошаркаша Орлови су чекали своју шансу за тзв. Basketettan (прва дивизија испод Суперлиге), да покажу да су тим који још увек жели трофеје и победе. Први део сезоне је прошао у тоталној доминацији Бергмана и његових пулена.

Освојили су прво место и пласман у новооснованој лиги Superettan која је почела у јануару. Лига је бројала 8 најбољих екипа из северне и јужне савезне прве дивизије, по квалитету ништа лошија од елитне лиге, а за многе и интересантнија.

Интересантно је да је Шведски кошаркашки савез ову лигу покренуо на иницијативу и предлог Орлова. Бели орлови су кренули жестоко и уз два појачања, Ендруа Мичела, репрезентативца Рудија Мбембуа и капитена Драгољуба Китановића, који се вратио после повреде, ређали су победу за победом. Утакмица против тима Stokholmspolisen је била одлична завршница сезоне.

Клуб је последњу утакмицу победио у гостима са 112-93 пред великим бројем својих навијача. Славље Бергмановог тима је употпунио феноменални Бањалучанин Милош Трикић који је пуцао тројке и освојио 11 од 16 покушаја и тако поставио рекорд у свим лигама у целој Шведској, што је изазвало аплауз и противничких навијача.

"Срце нам је на месту и клуб данас слави једну веома важну титулу у својој историји. Није лако борити се у престоници Шведске, поготово не са епитетом "српски клуб". Наша борба није била само на паркету него смо бранили и углед наше нације у овој држави. Орлови су данас најбољи клуб у шведској престоници. Захваљујем се свима на подршци", изјавио је први човек клуба Горан Попов.

Клуб ће ове године први пут играти на нашим просторима и то у Бања Луци, 1. и 2. јуна када брани титулу првака дијаспоре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи