Српски Сити клуб "око вас"

Српски Сити клуб (ССК) из Лондона започео је нови серијал дружења под називом „ССК око вас”, у оквиру ког ће чланови овог клуба имати прилику да поделе своја професионална искуства и животне приче.

Прве су се представиле проф. др Слађана Филиповић и др Александра Филиповић. Две генерације онколога, мајка и ћерка, одржале су презентацију под називом “Рак дојке и генетски профил тумора” у просторијама Амбасаде Републике Србије у Лондону.

Проф. др Слађана Филиповић је шеф Катедре за онкологију на Медицинском факултету у Нишу. Она већ 30 година ради на Клиници за онкологију КЦ Ниш, чланица је Комисије за скрининг дојке при републичком Министарству здравља и предаје у Европској онколошкој школи.

Докторка је овом приликом говорила о генетски условљеним карциномима дојке и јајника. Без обзира на уврежено мишљење да је ова болест превасходно наследна, статистике показују да је свега 5-10% од укупне појаве рака дојке генетски условљено. У овим случајевима, најодговорнија је мутација у генима БРЦА1 и БРЦА2.

Докторка сматра корисним да генетско тестирање уради свака жена која је млађа од 45 година и има рак. Уколико се код те жене открије мутирани ген, упутно је да и њена деца ураде тест између 25. и 30. године живота. Ако се код неког од њих такође установи мутирани ген, вероватноћа да се и тај потомак разболи је нажалост веома висока, и преко 85%. Међутим, уколико се утврди да пацијенткиња нема мутирани ген, онда нема потребе да се породица подвргава овом тестирању.

Александра Филиповић је била студент генерације на Медицинском факултету у Нишу, са просеком 10, а докторирала је на Империјал колеџу у Лондону (Imperial College London). Тренутно ради као лекар на Одељењу за медицинску онкологију на Империјалу, где се такође бави и истраживањем (Imperial College Clinical Research Fellowship) у области циљаних терапија у онкологији и секвенционирања следеће генерације (Next Generation Sequencing), што се примењује за туморе и генетски условљене карциноме.

Постало је очигледно да једна врста терапије не одговара подједнако свим пацијентима који болују од карцинома, већ је потребно прилагодити терапију самом пацијенту, како би резултат био најбољи, а нежељени ефекти терапије минимални.

Александра заједно са својим ментором, проф. Џастином Стебингом (Justin Stebbing), експертом светског гласа у области онкологије, на Империјал колеџу ради молекуларно профилисање тумора секвенционирањем следеће генерације, у сарадњи са три врхунска универзитета у САД - Јејлом, Харвардом и Бејлором, а преко реномиране европске куће, Farotech Enterprises – the lighthouse of biotechnology. Ово генетско тестирање служи да се што боље разуме тумор и персонализује терапија. Резултати су одлични, показују да су циљане терапије знатно делотворније, а такође доводе и до уштеде у здравственим фондовима, те би из тих разлога било веома битно да се циљана терапија примењује на самом почетку болести.

Битно је нагласити да су ове услуге и тестирања доступни и пацијентима из Србије, а у последњих месец дана, четворо пацијената из наше земље је урадило молекуларни профил тумора са значајним резултатима.

Докторке Филиповић су након презентације обавиле бесплатан преглед дојки за чланице Српског Сити клуба.

За Програм за дијаспору РТС-а овај извештај је припремила Оливера Ристановић-Сантрач.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи