Уметнички израз кроз геометрију

Мултимедијални ументик и теоретичар уметности Милија Белић учествоваће на изложби савремене конструктивне уметности, под симболичким називом "Carrcement" од 12. до 27. априла у париском Centru Christiane Peugeot.

Изложба ће окупити 11 афирмисаних уметника различитих националности који ће се представити остварењима из домена сликарства, вајарства и фотографије.

Белић је докторирао на Сорбони 1994. године и комесар је ове изложбе на којој ће се представити најновијим сликама и скулптурама.

Фернанд Фоурниер је у тексту каталога истакао да Белићеве скулптуре, најчешће обликоване у виду стубова, поседују, поред очигледне идеје успињања, и ретко виђену архитектуралну снагу.

Изложба Carrcement (од речи carré = kvadrat, carrément = под правим углом, али истовремено значи и сигурно, одлучно, искрено) преиспитује интелектуално и ликовно наслеђе конструктивне, конкретне и минималне уметности. На западу је све више манифестација овог типа: изложби, салона, бијенала, као и галерија, музеја или фондација специјализованих само за ову врсту уметности.

Визуелни речник ове редуковане уметности компонован је од основних геометријских фигура, али је обогаћен личним и оригиналним приступом сваког уметника.

Базирана пре свега на квадрату и правој линији, која је одувек сматрана симболом духовности, ова ригорозна, редуктивна и храбра уметност, не далеко од тога да постане једини прави израз наше нове нумеричке епохе, у потрази је за ликовним језиком исто толико универзалним колико и личним, за неоткривеним простором - извором свих форми и сензација, есенцијом егзистенције, за сликом верном недовршеном сну о апсолуту, истиче Милија Белић у најави ове изложбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи