Председник Николић са српском дијаспором у Бечу

Председник Србије Томислав Николић разговарао је у Бечу са српском дијаспором позвавши је на јединство и поручио да ће Србија ускоро добити нову владу која ће бити посвећена европским интеграцијама, али и сарадњи са свим пријатељима у свету.

Председник Србије Томислав Николић је, обраћајући се Србима у Бечу, рекао да ћемо за двадесетак дана имати нову владу, "која ће бити посвећена европским интеграцијама, сарадњи са пријатељима у свету, и остати неутрална у спору" око Украјине.

Николић је указао да би мешање у спор око Украјине само нанело штете.

"Ово није време да се Србија одлучи за једну страну, већ да буде свуда. Од Другог светског рата није Србија никада била ни на једној страни. Можда је само 2000. постојао суров заокрет ка западу, и видело се да то не ваља", указао је он.

Председник Србије је казао да никоме у ЕУ не одговара да престане да извози у Руску Федерацију, као ни да Русија престане да извози енергенте и сировине у Унију.

Николић је рекао да у разговорима са аустријским властима није могао чути да се било ко жали на српску дијаспору, додајући да је Србија дужна да се брине да се Срби осећају добро у Аустрији, и да одржава добре односе са земљом домаћина која их је примила.

Он је истакао да Београд Аустрија сматра важним партнером и подсетио да је Беч други по величини после Чикага нама важан град због великог броја Срба.

Николић је истакао да је у овој години веома битно да покажемо да немамо никакав спор из прошлости са Аустријом.

Николић је позвао Србе у Аустрији на јединство, рекавши да није имао честе прилике да наиђе на сложне Србе у иностранству, а као пример навео је да у "малој" Македонији има осам удружења, која не говоре међу собом.

Истовремено је изразио жаљење што нема пуно времена да се види са нашим људима.

Председник Заједнице српских клубова у Бечу Борислав Капетановић, у изјави Танјугу, оценио је да је посета председника Николића Аустрији веома битна за Србе у тој земљи.

Он је указао да се из обраћања види да је председник са аустријским званичницима разговарао о српској дијаспори, која је похваљена од Аустријанаца као група са којим нема проблема.

"То значи да је председник у разговорима са аустријским званичницима изнео и проблеме које имамо. Проблеме за које је потребна помоћ матице, а то су питање очувања језика, учење језика у систему аустријског орбазовања, и одржавање културе", објаснио је он, додајући да сарадњом институција две земље може да се поспеши положај српске дијаспоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи