Сајам српске привреде у Инсбруку

Српско-аустријско-италијанско удружење привредника САИУПТ Инзбрук, организовало је 28, 29. и 30. марта Сајам српске привреде и српских брендова у Инсбруку - САСПО 2014. Ово је била прилика да се представе потенцијали за инвестирање у Србију и Републику Српску кроз директну комуникацију са привредницима излагачима.

Уз подршку Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Привредне коморе покрајине Тирол, представници овог удружења у Аустрији су у самом центру главног града покрајине Тирол, Инзбруку, на Сајму српске привреде и српских брендова представили потенцијале за инвестирање у Србију и Републику Српску, и то кроз директну комуникацију са представницима малих и средњих предузећа, као и самосталним предузетницима, занатлијама, удружењима привредника и друштвеним интересним институцијама.

Туристички део старог града Инзбрук, познат под називом Маркт Плац, је било место где су се на 50 штандова и мини кућица представили привредници из Србије и Републике Српске. САСПО 2014 је уз културно - уметнички програм, имао и економске форуме, трибине, као и јавне презентације пројеката.

На самом почетку, организатори су доделили плакете захвалности заслужнима, и то: председници привредне коморе Тирола Регини Стангер, представнику привредне коморе града Инзбрука Матијасу Пошлу, министру Видовићу, др Славки Драшковић, Роберту Нојнеру из агенције за градски маркетинг, Савезу Срба у Аустрији, као и директору економског представништва Републике Српске у Немачкој Мићу Ћетковићу.

На сајму су представљени бањски потенцијали и термалне воде Републике Србије, туристички потенцијал Републике Српске, одржан је округли сто привредника на тему могућности инвестирања у Републику Српску, сеоски туризам и развој српског села.

Сајам је 28. марта свечано отворила др Славка Драшковић, директорка Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

"Аустрија је велики спољно-трговински партнер Србије, са највећим тржиштем у земљама бивше Југославије. Само у Бечу послује преко 350 углавном малих и средњих предузећа чији
су оснивачи Аустријанци српског порекла", рекла је Драшковић, саопштила је канцеларија владе Србије за дијаспору.

Она је истакла да и у Србији, дијаспора инвестира у мала и средња предузећа, и то пре свега у свој родни крај.

Инвестиције у родни крај, према њеним речима, чине 90 одсто инвестиција дијаспоре. Зато ми, у ресору за дијаспору радимо са локалним самоуправама на томе да их и економски још више приближимо дијаспори и повежемо са њом. Зато су са нама данас у Инсбурку и делегације неких општина у Србији, нагласила је Драшковић.

Свечаном отварању присуствовали су и Зоран Алексић, председник Савеза Срба у Аустрији и ПР сајма, Александар Михаиловић, председник САИУПТ, заменик градоначелника града Инзбрука Кристоф Кауфман, председница Привредне коморе Тирола Регина Стангер и министар за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске Игор Видовић.

Сајам у Инзбруку је прва већа заједничка манифестација Србије и Републике Српске након потписивања Меморандума о заједничком опредељењу према српској дијаспори.

Сајам је свечано затворен 30. марта доделом признања најуспешнијима и пригодним културно-уметничким програмом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи