Хуманитарни концерт у Куманову

Први хуманитарни концерт у Македонији за помоћ угроженом српском народу и обнову порушених, спаљених и оскрнављених православних светиња на Косову и Метохији одржан је 23. марта у Куманову.

Први хуманитарни концерт у Македонији за помоћ угроженом српском народу и обнову порушених, спаљених и оскрнављених православних светиња на Косову и Метохији у организацији Фондације навијача Црвене Звезде - Делије и Културно информативног центра Срба Спона одржан је 23. марта у Куманову.

Приход од продатих улазница и добровољних прилога износио је 1035 евра.

У препуној сали зграде Комитета у Куманову, наступили су чланови групе Косовски божури, са професором и композитором из Ораховца, Гаврилом Кујунџићем, КУД Вук Караџић из Кучевишта у Скопској Црној гори, квартет Експресиво, пијанисткиња Маја Стојановић, као и школарци из аматерског дечјег позоришта Едикативног центра Нана у Куманову.

Подршку су дали појединци и привредници прилозима за обнову срушененог храма Светог Јована Крститеља из 13. века у селу Љевоша, недалеко од Пећке Патријаршије.

"Обновом цркве Светог Јована Крститеља из 13. века ми обнављамо и себе, бринући се о наслеђу наших праотаца ми потврђујемо да смо достојни називати се њиховим потомцима", рекла је професорка Елизабета Краљевски, у најави документарног прилога о разореној српској светињи у Љевоши.

Велики утисак на публику је оставио сценско музички наступ Косовских божура.

Ансамбл Косовски Божури настао је у фебруару 2005. године, окупила их и води глумица Ивана Жигон и професор и композитор из Ораховца, Гаврило Кујунџић. У ансамблу певају деца и млади са Косова и Метохије. Имали су више од 150 наступа широм Србије, али и у Црној Гори, Русији, Белорусији, Киргизији...Млади чланови Косовских божура наступима на српском, руском и енглеском језику преносе истину о свом, погаженом детињству, о спаљеним домовима, преораним гробовима, порушеним светињама.

Подршку својим вршњацима на Косову дали су и чланови аматерског дечијег позоришта Едукативно културног центра Нана, у Куманову познатији као драмци.

У делу рецитала учествовала је и млада Мирјана Нешковић из Кучевишта из Скопске црне Горе. Она је чланица КУД-а Вук Караџић, који се на концерту представио сплетом српских игара.

Две годишњице

На хуманитарном скупу у Куманову указано је на два неславна јубилеја.

Тужних десет година од мартовског албанског погрома над Србима на Космету, када је спаљено и порушено 35 цркава и манастира, преко 4000 српских душа изгнано из својих домова, 28 људи убијено, а преко 900 домова спаљено и уништено.

Подсетником на данашњи дан обновљен је "инвентар" некажњеног злочина када је пре тачно 15 година започето бомбардовање Србије и Црне Горе, бруталног агресијом 19 земаља НАТО алијансе.

Указано је да је током 78 дана бомбардовања пројектилима и са осиромашеним уранијумом у "кампањи", иронично названој Милосрдни анђео, немилосрдно убијено око 2500 људи - више од половине недужних жртава били су цивили, како одраслих тако и деце.

На крају концерта у Куманову, уз захвалност свима који су на различите начине помогли скуп, организатори добротворна организација - Фондације Делије, и Културно-информативни центар Срба у Македонији Спона, позвали су на укључивање у подршци угроженом делу српског народа на Косову и Метохији обнови порушених светиња међу којима је и црква Светог Јована Крститеља у Љевоши.

Председник Споне Милутин Станчић је рекао да значај организације првог хуманитарног концерта у Македонији за помоћ угроженом српском становништву и православним светињама на Косову и Метохији, пре свега лежи у потврди освешћивања припадника дела нашег народа у овој земљи, подељеног и исполитизованог.

"Део прикупљених средстава јесте симболичан, али су хумани људи чиста срца дошли да поздраве учеснике и буду део уметничког наступа младих који никога није оставио равнодушним", рекао је Станчић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи