Све више стручњака одлази у Немачку

Сваке године Србију напусти око 32000 људи од чега у Немачку оде око 9000 наших држављана, рекла је у Нишу директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић.

"Наша дијаспора је у Немачкој једна од најбројнијих и тамо живи око 600.000 наших људи", казала је Драшковић новинарима током одржавања Конференције о актуелним достигнућима имуноонкологије и истраживања матичних ћелија тумора на коме су говорили стручњаци из Хајделберга.

Драшковић је напоменула да је то све више висококвалификована и образована дијаспора, а наша дијаспора је најбоља веза са светом и најбољи потенцијал и извор нашег стручног кадра.

Она је напоменула да пример размене знања као што је одржавање скупа у Нишу треба да постане пракса између Србије и Немачке.

О искуствима школовања у Немачкој говорио је др Стефан Стефановић са Универзитетске клинике Хајделберг који је пре седам године, после завршене гимназије у Нишу, отишао на студије у Немачку и тамо докторирао.

"Можемо помоћи у информационом, методском смислу и да на тај начин подржимо наше колеге у Србији", казао је Стефановић који је говорио на скупу на коме је пленарни говорник био проф. др Штефан Грабе.

Стефановић каже да добра рана дијагностика и могућности минималне инвазивне методе могу помоћи да се са неким типовима рака лекари могу изборити.

Председник Српског лекарског друштва - подружнице у Нишу проф. др Драган Веселиновић највио је потписивање меморандума о сарадњи са Интернационалним институтом за медицинску дипломатију која треба да прерасте у трајну сарадњу.

Конференција је одржана на Универзитету у Нишу у сарадњи Српског лекарског друштва, Института и Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи