"Тиња Калаз" добитник награде Борисав Станковић

Роман "Тиња Калаз" Петра Милошевића, српског писца из дијаспоре и професора на Катедри за српски језик и књижевност Универзитета у Будимпешти, овогодишњи је добитник награде "Борисав Станковић". Награда ће бити додељена током Борине недеље која се одржава у Врању од 23. до 29. марта.

Роман Тиња Калаз српског писца из дијаспоре Петра Милошевића овогодишњи је добитник награде Борисав Станковић, саопштено је у Врању.

Роман Тиња Калаз заснован је на љубавном и историјском заплету који Србе из Угарске повезује с Врањем, рекао је књижевни критичар и декан Филозофског факултета у Нишу Горан Мојсиловић на конференцији за новинаре у Прибојчићевој кући у Врању, у којој је седиште Књижевне заједнице Борисав Станковић.

"У дијаспори се ствара врло озбиљна српска литература, а Петар Милошевић, који је професор на Катедри за српски језик и књижевност Универзитета у Будимпешти већ је познат и као прозни писац дела Ми же Сент Андрејиз јест. У роману Тиња Калаз радња спаја Србе из Угарске који спремају позоришни комад Коштана с Врањем", рекао је Мојсиловић.

До сада је уобичајена пракса била да се добитник награде Борисав Станковић проглашава у просторијама Удружења књижевника Србије у Београду, а ове године по први пут је његово име саопштено у Врању.

Награда ће бити додељена током Борине недеље која се и ове године традиционално организује у Врању од 23. до 29. марта, у част великог врањског писца Боре Станковића.

Уредник Књижевне заједнице Борисав Станковић Мирослав Цера Михаиловић рекао је да се манифестација ове године има велике финансијске проблеме и да се одржава уз помоћ спонзора јер је "не финансира нико".

"Град Врање по први пут у буџету није предвидео средства за Борину недељу иако има законску обавезу да финансира овакве манифестације.

Накнадно је на посебној седници градског већа донета одлука да се за Борину недељу издвоји два милиона динара, ако буде било потребе, али новац условљавају потписивањем немогућег уговора", рекао је Цера Михаиловић.

Додао је да по први пут ни Министарство културе није предвидело никаква средства за организовање Борине недеље, изузев 200.000 динара за награду Борисав Станковић, иако је та манифестација, како је рекао, заштитни знак Врања и део културне мапе Србије.

Већина програма Борине недеље биће одржани у Галерији Народног музеја у Врању. а делом и у Гимназији Бора Станковић која у то време обележава дан школе.

Недавно је у Камерној сали Српског позоришта у Будимпешти представљен роман Тиња Калаз и то у виду мултимедијалног позоришног перформанса с пројекцијом спотова и фотографија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи