Немачка жели стабилан Балкан

Немачка влада жели да балканске државе, међу којима је и Србија, прогласи "сигурним земљама", како би спречила прилив азиланата, односно, подносиоце захтева за азил брже изручи у земље порекла, сазнаје немачки лист "Rur nahrihten", позивајући се на нацрт једног новог владиног закона.

"Сваки четврти подносилац захтева за азил у Немачкој долази са Балкана, а скоро сви захтеви тих људи се одбијају. Сада влада жели да те земље означи као сигурне, како би азиланте могла брже вратити у њихове домовине", преноси политички магазин Шпигел, сазнања дневника из Дортмунда.

Магазин подсећа да је немачки министар унутрашњих посова Томас де Мезијер рекао да грађани балканских земаља нису политички прогоњени.

Према том нацрту закона који је припремило немачко Министарство унутрашњих послова, предвиђено је да балканске земље, међу којима је и Србија, буду проглашене сигурним земљама, са циљем да се боравак азиланата брзо оконча, односно, обавеза напуштања земље смањи на недељу дана, као и могућност жалбе.

Тиме ће се смањити могућност да подносиоци захтева за азил добијају социјалну помоћ, односно, редуковати финансијски мотив и социјална помоћ, као разлози за тражење азила.

Подсетивши да је визни режим са Македонијом, Црном Гором и Србијом укинут 2009. године, а за Албанију и Босну годину дана касније, Шпигел указује да је лане стигло 22.495 захтева за азил са Балкана, од чега је огроман број од Рома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи