Гласање у иностранству

Ванредни парламентарни избори у Србији одржаће се 16. марта. Своје бирачко право моћи ће да искористи 6.767.324 грађана. Држављани Србије у иностранству могу да гласају на 35 бирачких места у 20 држава. У Великој Британији и САД гласаће се дан раније због разлике у временској зони.

Држављани Србије који живе у Великој Британији и САД гласаће дан раније за нов сазив српског парламента, због разлике у временској зони.

У те две земље бирачка места биће отворена од седам до 20 сати по локалном времену, а резултати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју да буду објављени пре завршетка гласања у Србији.

Држављани Србије који живе у САД бирачко право моћи ће да искористе у три места - Вашингтону, Њујорку и Чикагу.

Грађани Србије који живе у иностранству моћи ће да гласају и на бирачким местима у Аустрији, Белгији, Босни и Херцеговини (у Сарајеву и Бањалуци), Италији (у Риму, Милану, Трсту и Вићенци), Либији, Македонији, Норвешкој, Русији, Немачкој (у Берлину, Диселдорфу, Минхену, Штутгарту, Франкфурту и Хамбургу), Словенији, Турској (у Истамбулу), УАЕ (у Абу Дабију), Француској (у Паризу и Стразбуру), Холандији (у Хагу), Хрватској (у Загребу и Вуковару), Црној Гори (у Подгорици), Чешкој и Швајцарској (у Берну и Цириху).

У тим државама гласаће се 16. марта од седам до 20 часова по локалном времену.

Према подацима државних институција, у иностранству живи око четири милиона држављана Србије. Међутим, према подацима ДКП за гласање се пријавило око 3500.

За ове ванредне парламентарне изборе држављани Србије који живе у Канади и још неким државама неће моћи да гласају, јер се за изборе пријавило мање од 100 бирача, што је законски минимум.

Држављани Србије који се нису пријавили за гласање у иностранству своје бирачко право моћи ће да остваре у Србији, у месту пребивлишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи