Арноов пут ка Србији

Издавачка кућа "Службени гласник" из Београда представила је књигу "Сви моји путеви воде ка Србији", документарну прозу младог француског аутора Арноа Гујона који од 2004. води хуманитарну организацију за помоћ косовским Србима.

"Ова књига представља биланс свега онога што сам радио и доживео током протеклих десет година у Србији и на Косову помажући људима, а то представља више од трећине мог досадашњег живота", рекао је на промоцији у београдској књижари-галерији Гласник 29-годишњи Арно Гујон.

Према његовим речима, књига Сви моји путеви воде ка Србији настала је из моралних побуда, односно због жеље да прикаже како један млади Француз који нема српске корене види српски народ, Србију и Косово, ослобођен стереотипа које прокламују западни медији.

Хуманитарна организација Солидарност за Косово, коју Гујон води од своје деветнаесте године, до сада је, уз подршку око 8.000 донатора, организовала више десетина конвоја помоћи за житеље српских енклава на Косову, у укупној вредности од око милион и по евра.

"Донео сам помоћ тим људима, али сам од њих добио стоструко више. Научио сам прави смисао давања. Бојим се да нисам својим деловањем успео да променим њихове животе у оној мери у којој би требало, али они су променили мој живот", рекао је Гујон на одличном српском језику.

Како је објаснио, српски језик је научио из потребе да у потпуности разуме ситуацију на Косову и да схвати проблеме с којима се суочавају људи на том подручју.

"Научио сам српски да бих разумео обичне људе, бабе и деде, децу. Да ми је неко пре десет година рекао да цху живети у Србији, говорити српски и бити ожењен Српкињом, не бих му веровао", рекао је Гујон који од 2012. године живи и ради у Београду.

У складу са жељом аутора, књига је прво објављена на српском језику, а до краја године требало би да буде штампано и њено француско издање.

За своју делатност Гујон је одликован Медаљом Светог Стефана Дечанског Рашко-призренске епархије. Добио је и специјално признање за најплеменитији подвиг 2012. године, које додељује лист Вечерње новости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи