Кандидат за Европски парламент

Мајски избори у Европској унији се приближавају. Петнаесто место на изборној листи Слободарске партије Аустрије заузима Константин Добриловић, председник Хришћанско-слободарске платформе, једини кандидат српског порекла за Европски парламент.

У Скупштини града Беча, сарадник Програма за дијаспору РТС-а Вера Марјановић разговарала је са Константином Добриловићем, чланом Слободарске партије Аустрије. Једини је Србин који се налази на изборним листама за Европски парламент, међу свим аустријским партијама.

„Сигурно је то и част да будем једини српског порекла који се кандидује на европским изборима, али ја желим да кажем да заступам интересе свих грађана који живе у Аустрији а не само српског порекла. Желим да грађанима Републике Аустрије приближим Европску унију и представим је у оном светлу у коме она заиста треба да буде, што као странка ми и желимо", каже Добриловић.

Али, наших људи нема пуно у политици Аустрије.

„Мислим да наши људи још нису политички пробуђени, још су у неком политичком сну. Али, доћи ће време да се то мења, јер се људи данас све више баве политиком и активно. Ја бих волео да у будућности имамо више људи српског порекла у разним партијама у Аустрији. Јер тако српска заједница показује да је активна у животу, а ово су први докази да она постоји активно у овом друштву", каже Добриловић.

Има ли утисак да се наши људи више баве политиком матичне државе, него оне у којој живе?

„Сигурно има и тог. Људи који су одрасли и живе овде се доста баве тиме, јер је Беч близу матице где имају пуно родбине, па је и разумљиво да се баве политиком и у Србији. Али због интереса своје деце која ће остати да живи у Аустрији, требало би да се баве политиком и у Аустрији, јер они одлучују о будућности своје деце.

Ја бих све наше људе позвао да се активно укључе у политичка дешавања ма где живели, јер је то веома битно. А важно је јер тако могу да помогну и својој матици Србији, јер могу да буду политички мост између тих земаља, магнет који ће да спаја. Многи људи који живе ван граница Србије и Републике Српске који заиста желе активно да се баве политиком и имају ту могућност, нека то и учине, да због своје генерације и својих поколења у земљама где живе направе место за живот какво мисле да треба. Наравно да помогну и матици, и на економском, политичком или другом плану", закључује Добриловић.

Цео разговор са Константином Добриловићем можете погледати у мартовском издању емисије Космо из Беча, продуцента Дејана Судара и уреднице Вере Марјановић, која је на Сателитском програму РТС-а у петак, 14. марта у 21 сат.

Уредник серијала Медијска мрежа српске дијаспоре је Мирјана Раичевић Тасић.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи