Признање Светлани Матић и Марку Лопушини

У Народној скупштини Србије Александар Чотрић, народни посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону, уручио је 28. фебруара плакету Светлани Матић, професорки матерњег језика у Бечу и новинару Марку Лопушини за дугогодишњи рад на повезивању матице и дијаспоре.

Присутнима се на почетку свечаности обратио и народни посланик Миодраг Линта, председник Коалиције избегличких удружења из Хрватске и Босне и Херцеговине и том приликом позвао сународнике из дијаспоре и региона да 16. марта 2014. године изађу на изборе.

У свом обраћању Александар Чотрић је истакао да у региону живи два милиона наших сународника и још два на осталим континентима, а да је забрињавајућа чињеница да се мали број регистровао за гласање у нашим конзуларним представништвима широм света.

Гласање је, како је напоменуо, организовано у 35 амбасада у 20 земаља, а да се очекује да ће преко 3000 држављана Србије учествовати на предстојећим парламентарним изборима. Чотрић је напоменуо да је 2004. године први пут омогућен овакав вид гласања и да је тада 10000 држављана изван Србије гласало.

Разлози за мали одзив дијаспоре за предстојеће изборе су вишеструки, али постоји жеља и настојање да их изменама Закона о народним посланицима недостаци отклоне, нагласио је Чотрић. Предложио је могућност гласања путем писама и интернета, ван дипломатских представништава, уз сагласност земаља домаћина, а у црквено-школским домовима, клубовима и асоцијацијама где се окупљају наши људи. Уз велику борбу против корупције, избори ће показати да се у Србији стварају услови да се дијаспора активно укључи у политички живот Србије, истакао је Чотрић. Његов је предлог да убудуће треба да буде изабрано бар пет посланика из дијаспоре у парламент Србије.

Повод за окупљање, како је рекао је додела плакета истакнутим личностима које су то заслужиле својим импресивним радом на пољу очувања нашег идентитета и унапређењу сарадње између матице и дијаспоре.

Уручујући признање Светлани Матић, Чотрић је истакао да она важи за врсног и стручног педагога и да њени ђаци у Бечу, који су рођени ван Србије, имају прилику да науче српски језик и све оно што је важно за нашу историјску и културну баштину. Посебно је нагласио да је Матићева, осим што је књижевница, много тога урадила не само у Аустрији, већ и у Србији када је реч о очувању српског језика и српске културе у целини.

"Ово је за мене највеће и најдраже признање које сам добила до сада и поносна сам на своју и нашу Србију. Ово одликовање је признање мени, мојој породици, ученицима којима предајем и читавој српској заједници у Аустрији", рекла је Светлана Матић.

Чотрић је уручујући плакету Марку Лопушини истакао да је он хроничар српске дијаспоре, трагач за највећим вредностима Срба у расејању и историчар њихових судбина.

Примајући плакету познати новинар Марко Лопушина је предложио да Светлана Матић буде један од посланика из дијаспоре у неком од будућих састава српског Парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи