За јаче везе Србије и Норвешке

У организацији Друштва Срба и пријатеља Србије 12. марта у норвешком граду Бергену биће одржано културно - музичко вече посвећено јачању веза Србије и Норвешке. Историчари Michael Stokke и Richard Exelby одржаће предавање о српским логорашима из 1942. године, који су градили пут до Espeland логора.

Sandviks црква, где се захваљујући гостопримству управе редовно одржавају православне литургије, годинама је место укупљања Срба из Бергена и околине. Ентузијасти из Друштва Срба и пријатеља Србије иницирали су одржавање културно - музичке вечери током које ће бити представљена веза између Србије и Норвешке, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Добрила Радуловић, председница Савеза српских удружења у Норвешкој.

Учествују Michael Stokke и Richard Exelby - историчари, Марија Кадовић (харфа), Сашка Цвијановић (флаута), Сергеј Летјагин и Алексеј Черкасов (виолинe), Марко Ердевички (гитара), Данило Кадовић (хорна).

Веза између Бергена и Србије, као и Норвешке и Србије није толико позната, али је значајна и резултирала је изградњом Норвешке куће у Горњем Милановцу.

Историјске чињенице говоре о ратним заробљеницима из Југославије, највећим делом из Србије, који су држани затворени у Бергену током јуна и јула 1942. у једној од ужара у Fjøsangerveien-у.

У том периоду, градили су пут до Espeland логора. Пре њиховог транспорта на север Норвешке, 27 затвореника је стрељно у Ulven логору, а њихови гробови се налазе у Os-у.

Српски и остали заробњеници су доживели сличан третман на северу Норвешке. Michael Stokke, специјалиста за историју ратних заробљеника у Narviksenteret-у, одржаће кратко предавање на ту тему.

Међутим, та веза се не прекида - пре, током и после распада Југославије 90-их, многи Срби су нашли свој дом у Норвешкој, нарочито у Бергену. Музичари, као и исељеници других професија, доприносе норвешком друштву. Осим тога, постоји веза кроз два Stoltenbergenа - Torvaldа и Jensа. Отац је био амбасадор у Југославији, а син је провео део детињства у Београду уз српску дадиљу.

Сав приход биће намењен постављању спомен плоче српским ратним затвореницима у Бергену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи