"Наши дани" у Шведској

Монодрама „Наши дани“ аутора Радослава Миленковића овог викенда биће изведена пред публиком у Шведској. Ради се о представи чији је текст настао драматизацијом сатиричних песама Владислава Петковића Диса и приповедака Радоја Домановића.

Радослав Миленковић, глумац и позоришни редитељ из Београда, комплетан је аутор монодраме „Наши дани".

Представа је настала драматизацијом сатиричних песама Владислава Петковића Диса, Наши дани и Химна, и најзначајнијих приповедака највећег српског сатиричара Радоја Домановића који је оштро, критички беспоштедно и духовито сликао власт свога времена огрезлу у корупцији и насиљу, као и сервилно и послушничко грађанско друштво.

Иако је био хроничар свога доба, Радоје Домановић је оцртао не само људске односе и карактере у српском друштву и конкретној историјској ситуацији, него и опште људско и друштвено зло, које се универзално препознаје у сваком времену.

Кроз имагинарно путовање које главни лик предузима у напору да се, након дугогодишњег изгнанства, врати у своју отаџбину, он се сусреће са представницима власти и постаје учесник и сведок расула и пропасти свих сегмената друштва. А најдраматичнију промену главни јунак доживљава када се у преиспитивању националних митова суочава са разарајућом истином која поништава идеализовану (и митоманску) слику земље његових предака.

Радослав Миленковић у овој представи игра више од тридесет ликова.

Монодрама ће 1. марта бити изведена у Удружењу у Norrköping-у а у недељу, 2. марта, у Västerås-у у Удружењу Свети Никола од 16 сати и од 19.30 у Stockholm-у у клубу „Солна". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи